A forint árfolyamának folyamatos gyengülése, a pandémia, majd az ukrán háború már eddig is súlyosan veszélyeztette a biztonságos hozzáférést számos modern gyógyszeres terápiához, amit a különadó aránytalan és nagymértékű emelése csak tovább tetéz, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek – mondta Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója.

Az innovatív gyógyszergyártók – mint ahogyan a múltban is minden alkalommal, amikor erre szükség volt – felelősen vállalják a rájuk rótt kötelezettségeket. Ugyanakkor leszögezik, hogy a döntést elhibázottnak és veszélyesnek tartják, illetve a helyzet kiegyensúlyozásához a gyógyszerekhez való hozzáférés kiszámíthatóságát megerősítő, azonnali, érdemi és támogató intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében az AIPM a szakmai párbeszéd haladéktalan megindítását, valamint a gyógyszeriparral kötendő új megállapodás keretében a hozzáférés gyorsítását és kiszámíthatóságát erősítő közös intézkedési terv megvalósítását kéri az új kormánytól.

A pandémia utáni, az ukrán konfliktus által felerősített negatív hatások alapjaiban rengették meg a gyógyszerekhez való biztonságos és kiszámítható hozzáférést: A forintárfolyam mélyrepülése csak az elmúlt négy évben közel 260 milliárd forintos veszteséget okozott a vényköteles termékeket forgalmazó cégeknek, ami számos terápia esetén már-már fenntarthatatlan piaci körülményeket teremtett.

Mindezek fényében érthetetlen a kabinet által bevezetett különadó ezen gyógyszerekre való kiterjesztése. A változatlan hatósági árak, a hatalmas méretű árfolyamveszteség, a folyamatosan növekvő gyártási költségek és az egyre erősödő inflációs nyomás mellett ugyanis – amelyek önmagukban is veszélyeztetik az ágazatot – a gyógyszerforgalmazók eddig is több különböző jogcímen fizettek már különadót.

22 October 2018, Lower Saxony, Hanover: A child intensive care nurse provides a child with a fresh infusion at the Children's Intensive Care Unit 67 at the Hannover Medical School (MHH). There are too few nurses at many children's clinics and intensive care units throughout Germany. Photo: Ole Spata/dpa (Photo by Ole Spata / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: OLE SPATA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ennek összege csak tavaly 96 milliárd forintot tett ki, és 2010-től kezdve összességében már mintegy 900 milliárdnyi extra bevételhez juttatta a költségvetést. Sőt, a frissen benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatban foglaltak szerint a gyógyszertámogatásra fordított állami kiadásokból jövőre is minden ötödik forintot a gyógyszergyártók különadója fedez majd. 

A gyógyszereket érintő adókulcs 28 százalékra történő emelése a tízezer forintnál magasabb termelői árú készítmények hazai forgalmazását nehezíti meg. Azaz kifejezetten az olyan, magasabb hozzáadott értékű terápiákat érinti, mint például a cukorbetegség, a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények. 

Az új adó bevezetése önmagában 40 százalékos adóemelést jelent,

miközben maradnak olyan készítmények, amelyek után egyáltalán nem kell fizetni adót, míg egyes innovatív terápiák esetében már elviselhetetlenül magas, 38 százalékos terhet jelent majd a különadó. Összességében is elmondható azonban, hogy a 20 milliárd forintos úgynevezett „extraprofitadó” több mint 80 százaléka kizárólag az innovatív gyógyszercégeket terheli, így a majd 1000 milliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó többségét befizetni – miközben ezen készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget.

Az eddig is magas gyógyszeripari különadók és az elmúlt évek jelentős árfolyamgyengülése rendkívül negatívan érintette a társadalombiztosítási támogatással rendelhető terápiákat forgalmazó gyógyszercégeket– hangsúlyozta Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. 

Szerinte nem kellően megalapozott a kormány következtetése a vényköteles szektorban képződő extraprofitról, ezért a kívánt cél helyett az adóemelés a magyar betegek biztonságos gyógyszerellátását sodorja veszélybe. Ráadásul már az eddigi terhek és a jelenlegi makrogazdasági adottságok miatt a megszokott hozzáférési színvonal megőrzése is érdemi és támogató kormányzati beavatkozást igényelne. Az új adókkal azonban már nemcsak a magyar betegek új terápiákhoz való hozzáférésének az esélye szűkült jelentősen, hanem egyes, már elérhető terápiák folyamatos hozzáférése is veszélybe kerülhet. 

Minden eddiginél több terápia várakozik a tb-befogadásra

Miközben a gyógyszercégek terhei egyre nőnek, az új, modern készítményekhez való hozzáférés lelassult: minden korábbinál nagyobb számú, több mint 120 terápia vár befogadásra, amelyek közül 85 esetében minden szakmai előkészítés megtörtént, így csak a végső döntésre várnak.

Holchacker Péter emlékeztetett, a magyarok általánosan rossz egészségügyi állapota következtében különösen nagy jelentősége van a kiszámítható és biztonságos ellátásnak.

Bízunk abban, hogy a kormány mindennél előbbre valónak tekinti a magyar betegek érdekeit, biztonságos gyógyulását, stabil gyógyszeres ellátását

– mondta a szakember, aki szerint az AIPM továbbra is nyitott az érdemi szakmai párbeszédre a minden fél számára megnyugtató megoldás megtalálása érdekében. 

Ezt elősegítendő, az egyesület egy a gyógyszeriparral kötendő új kormányzati megállapodás megkötését javasolja: ezzel nem pusztán a terápiák tömeges elérhetetlenné válása akadályozható meg, hanem a kormány és az iparág számára egyaránt kiszámítható finanszírozási és piaci környezet biztosítható általa.