Az új lakások iránti kereslet az idei év első hónapjában a gazdasági bizonytalanságok, többek között a megugró miatt csökkent, különösen Budapesten. Ám az elkészült új lakóingatlanokat gyorsan felszívta a piac az év első felében – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy vélhetőleg 20 ezer új lakást adhatnak át az idei év egészében, ez a szint akár a 2021-esnél is magasabb lehet.

Építkezés, építési terület, társasház újépítésű lakás ingatlan eladó Fotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az év első hét hónapjában harmadával mérséklődött a kereslet éves összevetésben. Ennek egyik fő oka, hogy csökkent a kínálat, különösen Budapesten, ahol 30 százalékkal esett vissza. Bár az árak magasak, részben az alapanyagok árának emelkedése miatt, de a piacon elérhető új lakások minden bizonnyal gyorsan elkelnek

– mondta Balogh László. Hozzátette, ennek oka részben az, hogy július 1. után már csak a nullához közelítő energiaigényű lakóingatlanokat lehet átadni. Ezeknek a rezsije is alacsonyabb, ami a várható energiaárak mellett különösen vonzóvá teszi az új lakásokat. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy a mérsékeltebb fenntartási költségek miatt még magasabb árakon is kifizetődő lesz az újlakás-vásárlás. A következő időszakban viszont várhatóan kevesebb újlakás-projekt indul, elsősorban a gazdasági bizonytalanságok, a megugró infláció és az alapanyag-ellátásban jelentkező problémák miatt.

Az Ingatlan.com adatai szerint július közepén országszerte összesen mintegy 8400 eladó új lakás és ház szerepelt a kínálatban. Ezeknek a 32 százaléka található Budapesten, 16 százalékuk pedig a megyeszékhelyeken.

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,2 millió forintot július közepén, ami több mint 30 százalékos áremelkedés éves összevetésben.

A különböző városrészeket nézve pedig kiderül, hogy az I., az V. és a XII. kerületben 2 millió forint feletti, pontosabban 2,1-2,4 milliós átlagárak a jellemzők, és viszonylag szűk a kínálat, ezekben a kerületekben alig pár tucat új lakás vár eladásra. A legkiemelkedőbb, több száz eladó új lakást felvonultató XI. és XIII. kerületben 1,4 és 1,2 millió forint az átlagos négyzetméterár. Az előbbi kerületben ez 44, az utóbbiban pedig 29 százalékos drágulás éves szinten.

Lakáspiac: van, amiben a községek már megelőzték Budapestet is

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fővárosban 20 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, a kisebb településeken viszont emelkedő a tendencia.

A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterárak az egy évvel korábbihoz képest 29 százalékkal, 790 ezer forintra nőttek, az országon belül azonban továbbra is nagyok az eltérések. A legszámottevőbb kínálattal rendelkező nagyvárosok közül Debrecenben az új építésű lakóingatlanok 40 százalékkal drágultak, ez 974 ezer forintos átlagos négyzetméterárat eredményez. Győrben 48 százalékos drágulás történt, és 822 ezer forintra ugrott ez az összeg. Szegeden a július végén jellemző 823 ezer forintos ár 32 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. A székesfehérvári 807 ezer forintos ár pedig 21 százalékos drágulást mutat.