Mintegy 800 kilométernyi útvonallal egészült ki a 206 kilométeres Balatoni Bringakörút, amelynek a környékét egy európai uniós projekt keretében feltérképezték, majd weboldalra és mobilapplikációra költöztették az elérhető attrakciókat és a szolgáltatókat. A BalatonBike365 olyan sikeres, hogy máris tervben van az országos kiterjesztése is.

Elkészült és már csaknem ötezren le is töltötték a BB365 mobiltelefonos applikációt, amely a Balatoni Bringakörúttól eltávolodva a környéken 800 kilométernyi útvonalat ismertet, valamint 2800 szolgáltatót tüntet fel. 

Balatongyörök, 2015. május 30.Futók a 220 kilométeres Ultrabalaton versenyen Balatongyöröknél 2015. május 30-án. A kilencedik alkalommal megrendezett szabadidős sporteseményen a résztvevők a Balatont megkerülve teljesítik a távot futva, kerékpárral, egyéniben vagy csapatban.MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György / MTI

A Balatonbike365 weboldal elkészítését mintegy ezer kilométernyi út bejárása és tesztelése, több mint négyezer tájékoztató tábla kihelyezése és a Balaton 15-20 kilométeres sávjában 2800 szolgáltató és számtalan helyi attrakció feltérképezése előzte meg. A 2019-ben indult munka során egyetlen kilométernyi kerékpárút sem épült, a kerékpáros turizmust mégis nagyban segíti a projekt a helyi értékek és érdekességek digitalizációja és feltárása révén. 

A VG Podcastnak Princzinger Pétertől, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kerékpáros turizmus fejlődéséhez az infrastruktúra biztosítása mellett a naprakész információkkal tehetnek hozzá legtöbbet.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke VG Podcast
Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke. Fotó: Sándor Tünde

 A jelenlegi 10 ezer kilométernyi kerékpárút és jól kerékpározható úthálózat 2030-ig 15 ezer kilométerre bővül. Ebben az EuroVelo 6 és az EuroVelo 11 önmagában több mint ezer kilométert tesz ki, az utóbbi Szlovákiánál lép be és Szerbiánál ki az országból, és 520 kilométer hosszan halad a Tisza mellett. 

Már Etyeken is túlér a Balatont Budapesttel összekötő kerékpárút, amelynek a tervezésébe bevonták a belföldi kerékpáros társadalmat. A megkérdezettek többségében nem a legrövidebb és legegyszerűbb, hanem a legszebb tájakon haladó útvonal mellett voksoltak. Így került a nyomvonal Biatorbágy, Törökbálint, Etyek mellé, 90 kilométeren át élmények sokaságát kínálva Balatonfőkajárig, ahol becsatlakozik a Balatoni Bringakörútba.

2021.04.16. BalatonfüredBalaton körútkerékpár útfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Már most is végtelenül sokféleképp variálhatók a kerékpáros túrák, amelyek közül egyelőre a tókerülő utak a legnépszerűbbek, a félnapostól a nyolc-tíz napos programok sokaságát biztosítva. Az e-bike megjelenése és térhódítása tovább növeli térben és a célközönség megszólíthatóságában a mozgásteret, a kerékpáros turizmus korosztályi keretei már most is nagyon tágak, a kisgyerekesektől a szeniorokig terjed. 

Az alig több mint két hónapos belföldi turisztikai szezon megnyújtásában épp a kerékpározás az egyik kézenfekvő út, amely a tavaszi és az őszi hónapokban öt hónappal meg tudja nyújtani a keresletet– hangsúlyozta Princzinger Péter.

A turisztikai szakember elmondta, hogy a Covid alatt látványosan sokan fedezték fel a kerékpározást, a városban és a természetben rendszeresen bringázók száma folyamatosan bővül. Mindeközben rengeteg fejlesztés, sok új út épül, és sokat felújítanak, a BB365 applikációhoz hasonló naprakész és teljes körű információs bázist biztosító fejlesztések iránti igény folyamatosan nő. A  Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által megalkotott balatoni projekt azonban csak akkor lesz hosszú távon is népszerű, ha pontosan és hitelesen informál az év 365 napján. A fejlesztés csak elkészült, de nem ért véget, hiszen folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a jelzett szolgáltatások elérhetők-e, és hogy az útjelző táblák megfelelő állapotban és mennyiségben segítik-e a túrázókat.

2022.06.15. Nagykanizsa Hevesi Sándor és Rózsa utca kereszteződés. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hirlap
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hirlap

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast