Az elmúlt napokban felröppentek a hírek arra vonatkozóan, hogy az ételkiszállító cégeknek van megoldásuk a megtartására a futárok esetében. Azóta mindkét társaság úgy nyilatkozott, hogy nincs ilyen kiskapu.

Nem lehet tovább katázással futárkodni a Woltnál, és a vállalat szerint lesznek, akik emiatt lényegesebben rosszabbul fognak járni – számolt be róla a Forbes.

A katás adózási formában nem lesz lehetőség a továbbiakban a velünk való együttműködésre

– válaszolta a portál kérdésére Tajta Ákos, a Wolt regionális ügyvezető igazgatója. Hozzátette, azoknak a futárpartnereiknek, akik továbbra is szeretnének a Wolt platformján keresztül szállítani, más adózási formát kell választaniuk. Ez sokaknak valószínűleg az átalányadózást jelenti.

20220712 DebrecenTüntetés az új KATA törvény ellen.Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda

A cég közleménye szerint a Wolt futárpartnerei átlagosan csupán havi 43 órát dolgoznak, ami azt jelenti, hogy ezt a munkát nem főállásként végzik, sokan közülük diákok.

A hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint kívánunk működni

– ezt már Juhász István, a Foodpanda magyarországi ügyvezetője nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

Azt ő is elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a lehetőségeket, ám az esetleges változásokat először a futárpartnereikkel beszélik meg, hogy meghozhassák a számukra legjobb döntést.

Azt mindkét kiszállító cég elmondta, hogy a tüntetéseken való részvételre egyikük sem bátorította a futárokat, ugyanakkor megértik a frusztrációjukat és tiszteletben tartják a véleménynyilvánítási szabadságukat.

A Wolt és a Foodpanda egyaránt kihangsúlyozta, hogy futárok részvétele a demonstrációkon nem okozott fennakadást a szolgáltatásban.