A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye szerint az üzembentartói szó miatt komoly ellentmondás maradt az üzemanyagár-rendeletben, ráadásul az ütközik a kormányzati közlésekben szereplő magántulajdonú kifejezéssel.
 

A szombaton bejelentett üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövegezésében a problémát az üzembentartó kifejezés okozza, amit a Kormányinfón élőszóban és az azt követő közlésekben is magántulajdonú gépjárműként magyarázták. A rendeletben sem az szerepel, hogy magánszemély üzembentartó esetén jár a 480 forintos üzemanyagár – teszik hozzá az egyesület szakértői.
 

Shell Budapest Benzinkút üzemanyag-töltő állomás benzin gázolaj üzemanyag hatósági ár árstop 480 Forint 2022.07.11fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

   

A rendeletben nem magánszemély által üzemeltetett fordulat szerepel, ez azonban egy köznapi kifejezés, elég sok mindent lehet érteni alatta. A rendeletet tovább olvasva azt láthatjuk, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a gépjármű üzembentartóját ellenőrizheti. Egyébként a forgalmin lévő vonalkód megtekintése, lemásolása, beolvasása egyáltalán nem szerepel az ellenőrzési jogosultságok között. A fentiek alapján haladéktalanul tisztázni kell, hogy melyik jármű esetén áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár – áll a közleményben.