Júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb tavalyi értéknél. A külföldiek háromszor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 15 százalékkal magasabba tavalyi és  a 2019-es eredménynél – derül ki az Európában egyedülállóan naprakész, minden hazai szálláshely forgalmáról pontos adatokkal rendelkező Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) közléséből. 

A júniusi vendégforgalmi jelentés éppen két hónappal jár a KSH gyorsjelentése előtt. Mindezt hamarosan múlt időbe lehet tenni, miután két nap múlva utoljára közöl saját gyűjtésből vendégforgalmi adatokat a KSH, amelyben a májusi szálláshelyi forgalomról számolnak be. 

2022.06.29. Balatonalmádi iIllusztráció Strandolók, fürdőzők a Wesselényi strandon, a hőségben. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Központi Statisztikai Hivatal vezetői által a napokban aláírt megállapodás értelmében a felesleges párhuzamosság felszámolására megszűnik a szálláshely-szolgáltatók és az önkormányzatok kettős adatszolgáltatási kötelezettsége. Immár csak az NTAK gyűjti és továbbítja a naprakész adatokat a KSH-nak is.   
A most közölt NTAK-statisztika szerint a nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton-térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék). 

Ezt követi Mátra—Bükk (7 százalék), Debrecen és térsége (6 százalék), Budapest környéke (5 százalék) és Bük-Sárvár (4 százalék).

Szálláshelytípus szerint a szállodák (42 százalék) mellett a magán- és egyéb szálláshelyek (37 százalék) voltak a legkeresettebbek. A vendégek 7 százaléka kempingben, 6 százaléka panzióban, 5 százaléka közösségi szálláshelyen, 2 százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az idei év első hat hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami két és félszer több, mint a tavalyi év első felében mért eredmény. 

Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi év első felében. Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől. 
Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, és a számuk napról napra dinamikusan emelkedik.