Augusztusban kezdődhet a határvadász egységekbe a toborzás, kiképzésük után, őszre az első egységek fel tudnak állni mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Rétvári Bence elmondta, hogy

18 és 55 év között lehet jelentkezni az egységbe, és vannak alapkövetelmények, például a fizikai állóképességgel kapcsolatban.

Egy rövidebb kiképzés során a határvadászok elsajátítják a déli határ védelméhez szükséges ismereteket, és mivel ezek az egységek szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrség, a kiképzésük is rövidebb időt igényel majd. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem önálló, új szervezetről van szó, a határvadász ezred a rendőrség része lesz, annak irányítása alatt végzi majd a munkáját, a tisztek a rendőrök közül kerülnek ki.

Felhívta arra is a figyelmet hogy,

2020-ban 46 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, tavaly 122 ezer, idén pedig már 125 ezer.

Nő az elfogott embercsempészek száma is, tavaly az év első hat hónapjában 445-öt fogtak el, idén már 861-et.

20220628 Ásotthalom Nagyobb migránsokból álló csoportot tartóztattak fel a rendőrök és polgárőrök az 55-ös főút melletti benzinkútnál.Képen: várakoznak a visszaszállításra.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Rétvári szerint az Európai Uniónak esze ágában sincs megállítani a migrációs hullámot, és az orosz–ukrán háború világgazdasági következményei, mint az energiaár-növekedés és az élelmiszerhiány is növelni fogják az útnak induló illegális migránsok számát. Hozzátette, hogy nő az embercsempészek agresszivitása, erőszakossága is, a közelmúltban a magyar határtól pár kilométerre embercsempész-bandaháború zajlott a szervezett bűnözői csoportok között az embercsempészpiac felosztása miatt, és a migránsok is erőszakosabbak, megrongálják a kerítést, a kamerákat, a rendőrautókat.

Ásotthalom 20210901Ideiglenes biztonsági határzár.Fotó: Mirkó István (MI)Magyar Nemzet
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Arról is beszélt hogy, a rendőrségnek az elmúlt években folyamatosan bővültek a feladatai.

Eredetileg a magyar településeken kellett fenntartaniuk a közrendet, 2015 óta a déli határ védelme is a feladatuk, a háború kitörése óta pedig a keleti határnál látnak el humanitárius feladatokat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy azért is fontos a határvadász egység felállítása, hogy a rendőrök fokozatosan vissza tudjanak térni a saját megyéjükbe, településükre, alapfeladatukhoz, a rendfenntartáshoz.