BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lavrov: Moszkva haladéktalanul megvizsgálja a magyar kérést

A csütörtöki moszkvai tárgyalásokon 700 millió köbméter gáz pótlólagos vásárlásáról tárgyaltak a felek.

Oroszország haladéktalanul megvizsgálja Magyarországnak a további gázszállításokra vonatkozó kérését – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel megtartott csütörtöki moszkvai sajtóértekezleten.

„Országaink érdekének teljes mértékben megfelel, hogy maradéktalanul végrehajtsuk az oroszországi földgáz exportjára vonatkozó, tavaly megkötött hosszú távú szerződéseket. Kollégáink ma arról tájékoztattak bennünket, hogy a magyar kormány további idei földgázvásárlás iránt érdeklődik” – mondta Lavrov. „Erről a kérésről azonnal jelentést teszünk, és megvizsgáljuk” – mondta az orosz miniszter.

LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

A Külgazdasági Minisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy két célja van Szijjártó Péter mostani oroszországi látogatásnak. Az egyik Magyarország energiaellátásának teljes biztosítása, a másik pedig annak kinyilvánítása, hogy hazánk minél előbb békét akar Ukrajnában – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában. A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy a kormánynak az európai energetikai válsághelyzet közepette is kötelessége Magyarország ellátásának teljes biztosítása.

Lavrov arról is beszélt, hogy Moszkva kész további felvilágosítást adni az Ukrajna ellen indított „különleges művelet” különböző vonatkozásairól, és arra számít, hogy a Nyugat meg fogja érteni, milyen veszélyt jelentenek a Kijevnek küldött fegyverszállítmányok. Az orosz tárcavezető szerint Brüsszel és Washington, valamint a legtöbb európai főváros álláspontját az elfogultság jellemzi.

„Remélem, hogy az élet mégis kikényszeríti majd, hogy előítéletek nélkül vizsgáljuk meg a tényeket, felhagyjunk a mesterségesen kitalált konfrontációs taktikákkal és stratégiákkal, és végre az európai problémáinkkal foglalkozzunk” – fogalmazott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.