BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig sokat tévéznek a magyarok

Az Egyesült Államokban csak tavaly ötmillió háztartás döntött úgy, hogy lemondja a tévé-előfizetését, és inkább a szinte végtelen mennyiségű tartalmat kínáló streamingszolgáltatókat választja, Magyarországon azonban még nem figyelhető meg ez a jelenség – derült ki az NMHH VG-nek is elküldött kutatásából.

Magyarországon továbbra is magas a tévénézők száma: a napi átlagban négy órát meghaladó, képernyő előtt töltött idő az európai élbolyhoz tartozik, csakúgy, mint az, hogy az otthonok 91 százalékában van hagyományos televízió-előfizetés – közölte a háromezer háztartásban végzett kutatását ismertetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Változás viszont, hogy míg 2018 végén a háztartások 24,5 százaléka fogta a műsort valamilyen műholdról vagy földfelszíni adóról sugárzott terjesztésen keresztül, addig alig három év alatt ez a szám 19,5 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik előfizető pártolt át valamilyen vezetékes – kábeltévés vagy internethálózaton biztosított – tévészolgáltatásra.
A vezetékes szolgáltatásra váltás oka – magyarázta a hatóság –, hogy a szolgáltatók már lényegesen kedvezőbb áron adják az internet-, vezetékestelefon- és tévé-előfizetést, ha a megrendelő ezek közül kettőt vagy hármat vesz igénybe. Ezt a csomagárazást nem tudják biztosítani a műholdas vagy földfelszíni műsorterjesztést kínálók: a saját eszközökkel nyújtható szolgáltatás többnyire műszakilag kiforratlan, drága vagy nem terjedt el, más szolgáltató hálózatán keresztül vezetékes internetet vagy telefont kínálni pedig üzletileg nem igazán versenyképes. Kiderült tehát, hogy amint növekszik a lakosságban az igény a vezetékes internet iránt, és ahogy terjed a „csomagban olcsóbb” árazás, úgy veszít vonzerejéből a sugárzott műsorszolgáltatás.

Friends,Watches,Football,On,Tv,In,A,Sport,Bar
Fotó: Shutterstock


A felmérés eredményeiből az is látszik, hogy a sugárzott műsorterjesztésre előfizető háztartások jóval szerényebb telekommunikációs igényekkel rendelkeznek, mint a vezetékest választók. Így például ebben a körben csak 63 százaléknak volt előfizetése vezetékes internetre, szemben a vezetékes tévét igénybe vevő háztartásokkal, ahol az arány 83 százalék volt.
Ám mivel a lakosság otthoni internethasználata megállíthatatlanul terjed, szükségképpen egyre kevesebb olyan háztartás marad, amelyet nem zavar, hogy tévészolgáltatójától nem tud internetet is rendelni, és emiatt elesik a csomagkedvezménytől. Az NMHH ugyanakkor nem számít arra, hogy a sugárzott műsorterjesztés szolgáltatása teljesen eltűnne. Ez azzal magyarázható, hogy sok esetben nincs alternatíva. Az aprófalvas vagy szegény vidékeken kábeltévé- vagy internethálózat kiépítése – állami támogatás nélkül – soha meg nem térülő befektetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.