Magyar gazdaság

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

Megjelent a legújabb Magyar Közlöny, amelyben meghirdették az energia-veszélyhelyzetet. A miniszterek utasítást kaptak, hogy tegyenek javaslatot a kedvezményes lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedésekre, növeljék a lignit és a földgáz hazai kitermelését, és tegyenek javaslatot az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetésére.

A csütörtöki kormányinfó óta ismert, hogy az eddigi formájában biztosan véget ért a hatósági árszabás Magyarországon, augusztus elsejétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig tudja biztosítani a kormány az olcsóbb díjazást, ami a villamos energiánál 210 kilowatt, a földgáznál pedig 144 köbméter havonta, az efölötti részre már a lesz érvényes. 

2021.08.27. Vaja fotó: Pusztai Sándor, Kelet-Magyarország Emelőkosaras járműből szerelik a rádiófrekvenciás kapcsolót az áramszolgáltató szakemberei Vaja közelében.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország

A kormány a háborús okozta drasztikus energiaár-emelkedés és a nyugat-európai energiahiány miatt energia-veszélyhelyzetet hirdet

– írta a friss Magyar Közlöny. Az új kormányhatározatok nem részletezik a rezsiszámolási szabályok változásainak részleteit, egyelőre csak előkészítik őket.

A magyar energiaellátás biztonsága, valamint az energiaárak elviselhető szinten tartása és a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében gyors és hatékony kormányzati intézkedések meghozatalára van szükség – olvasható az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs létrehozásáról szóló kormányhatározatban.

A törzset a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti, tagokat delegálnak a minisztériumok és az MVM vezérigazgatója, részt vesz benne a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, és felkérték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és az Országos Atomenergia Hivatal elnökeit, hogy vegyenek részt a munkában személyesen vagy küldötteik által.

A veszélyhelyzet miatti lépésekről szóló másik kormányhatározat felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a kedvezményes lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések megtételére.

Amit lehet már tudni a rezsicsökkentés átalakításáról, itt foglaltuk össze.

A kormányhatározat szerint az ipari miniszternek növelnie kell a lignit tüzelőanyag kitermelését, és 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre kell emelni a hazai földgázkitermelést, és más miniszterekkel javaslatot kell tennie az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetésére. 

A külügyminiszter és a technológiai és ipari miniszter feladata, hogy a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával a következő téli magyar földgázellátás biztosításához szükséges földgázkészlet betárolásáról gondoskodjon a szállítási és betárolási kapacitások mértékéig.

 

 

költségvetési kiigazítás rezsicsökkentés adószabályok módosítás kata
Kapcsolódó cikkek