Már stagnálásnál rosszabb helyzetet jelez a turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív Turizmus konjunktúra index, melynek értéke júliusban mínusz 3 pont volt a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán. A mutató értéke júniushoz képest 9, májushoz képest pedig 15 pontot süllyedt – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A legnagyobb zuhanást a vendéglátás területén jelzi az index, de az egyéb turisztikai szektorokban is erős volt a visszaesés, amit kissé ellensúlyozott a szálláshely-szolgáltatásban mért enyhe emelkedés. 

A mutató létszám-kategóriák szerinti bontásban is már csak a 15 főnél többet alkalmazó cégek esetében áll enyhe pozitív tartományban, az ennél kisebbeknél mindenhol negatív. Júniushoz képest minden méretkategóriában csökkent az index értéke.

Lassú ütemben bővülő munkaerő-keresletet mutat a foglalkoztatotti létszám alakulását jelző mutató, amely az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest plusz 13 ponton állt. A következő három hónapra vonatkozóan ugyanez plusz 7 pontot jelez, ami enyhe túlkereslet lenne. A cégek továbbra is növelik ugyan az állományukat, azonban a bővülés üteme csökken.

Ugyanakkor az elmúlt három hónapban javult a vállalkozások átlagos üzleti helyzete a tavalyi év azonos időszakához képest, az ezt jelző mutató 20 ponton állt júliusban. Ám ez az érték is júniushoz képest 6, májushoz képest 10 pontos csökkenés. A mutató értéke a vendéglátásban a legalacsonyabb, és már negatívba fordult, mínusz 5 pont (15 pontos csökkenés júniushoz, 42 pontos májushoz képest), míg a szálláshely-szolgáltatásban jócskán nőni tudott, plusz 37 pontra (15 pontos emelkedés júniushoz, 17 pontos májushoz képest), ám az egyéb turisztikai szektorban is csökkent, plusz 23 pontra (ez jókora, 25 pontos csökkenés júniushoz, 2 pontos emelkedés májushoz képest).

A következő három hónapban a szállásadók 27 százaléka számít a tavalyinál több vendégre, míg a vendéglátásban működő cégek 30 százaléka gondolja azt, hogy forgalma nőni fog, 

szemben a júniusi 38 százalékkal. Stagnálásra 40 százalékuk, visszaesésre 30 százalékuk számít.

Mind az árak, mind a működési költségek növekedése jellemző a turisztikai cégek túlnyomó többségére, az árak 81 százalékuknál, a kiadások 71 százalékuknál nőttek. Azonban míg az árak átlagosan 17 százalékkal emelkedtek, a költségek 25 százalékkal drágultak. A működési költségek indexe, amely a felmérés időpontjához képest mutatja e kiadások alakulását a következő három hónapban, mínusz 48 ponton áll, ez 19 pontos romlás júniushoz, 23 pontos májushoz képest. Vagyis a cégek további tetemes költségnövekedéstől tartanak.

A borúlátó hangulat ellenére a szektor cégeinek 40 százaléka  gondolkodik a következő egy évben fejlesztésben, ez magasabb arány, mint az egy hónappal ezelőtt mért 26 százalék. Közel 38 százalékuknál e fejlesztések a szezon elején már elkezdődtek, és azóta be is fejeződtek. A cégek 60 százaléka nem tervez fejlesztést a következő egy évben.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen dolgozta ki a Turizmus konjunktúra indexet, amely idén április óta havi gyakorisággal méri az ágazatban a konjunktúra várható alakulását, információt nyújtva a trendekről.