Augusztus elsejével már az ötödik szakasza nyílik meg az elektromos teherszállító kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak, mely a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervével összhangban törekszik a közlekedési szektor zöldítésére – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfői közleményéből.

Eindhoven,,The,Netherlands,-,March,3,2022:,Dhl,,Electric,Or
Fotó: Shutterstock

Steiner Attila, a TIM energetikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a 400 millió forint keretösszegű pályázat keretében 

az egyéni vállalkozók egy darab, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt darab e-cargo kerékpárt vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől.

A támogatás a teljes vételár fele, de maximum 500 ezer forint lehet, melyet utófinanszírozás keretében kaphatnak meg a nyertesek. A kifejezetten teherszállításra kialakított eszközök névleges teljesítménye pedig legfeljebb 250 watt lehet. 

További fontos szempont, hogy olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha eléri a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Emellett kerékpáronként egy pót akkumulátor beszerzése is támogatott.