Ezúttal sem emelt az egyhetes betét kamatán a Magyar Nemzeti Bank, az elmúlt hetekhez hasonlóan 10,75 százalékon hirdette meg a mai tendert. 

Az elmaradt kamatemelés hírére a forint azonnal gyengülni kezdett, 9 óra után pár perccel 406-os jegyzésnél tartózkodott az euróval szemben. Pedig szakértők azt várták, hogy a forintot erősíti, hogy a befektetők átrendezhették portfóliójukat a vártnál rosszabb lengyel GDP-adat után. 

Hungarian,Forint,
Fotó: Shutterstock

Közép-Európa legnagyobb gazdasága a második negyedében 2,3 százalékkal zsugorodott, így jó eséllyel a lengyel jegybank nem már nem emeli tovább az alapkamatot. A magyar gazdaság viszont továbbra is jó formában van, a 6,5 százalékos GDP-növekedés messze felülmúlta a várakozásokat, ráadásul a negyedéves adat sem tanúskodott számottevő lassulásról. Ugyanakkor mindez azt is jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank várhatóan folytatja a kamatemeléseket, amire leghamarabb augusztus 30-án, a monetáris tanács kamatdöntő ülésén kerülhet sor.

Ez állhat a forint gyengülése mögött

Minimálisan erősödik a dollár az euróval és a főbb devizákkal szemben ma reggel, a piacok a Fed jegyzőkönyvét emésztik, amelyben kevésbé erőteljes, de tovább tartó kamatemeléseket helyeztek kilátásba – emelte ki reggeli kommentárjában Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. A szakember rámutatott, hogy míg a forint gyengült az euró gyengülése miatt, alig mozdultak a régiós devizák. 

A forint továbbra is érzékenyen reagál a gázárak alakulására, mivel a magasabb gázárak tovább ronthatják a folyó fizetési mérleg hiányát és a növekedési kilátásokat

– magyarázta az okokat az elemző.