BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa nagy részén tovább pusztítja a termést a példátlan szárazság

Nemcsak Magyarországon, de Európa nagy részén is jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban a júliusi hőség. Nyugat-Európában további komoly károkra számítanak a gazdák a napokban tapasztalható újabb, immár harmadik hőhullám miatt. Idehaza hiába bizakodtak a termelők, az elmúlt napokban sem fordult csapadékosabbra az időjárás. A magyar gazdák elsősorban az agrár kárenyhítési rendszeren keresztül juthatnak segítséghez.

Az előttünk álló időszakban folytatódik Európa nagy részén a példátlanul száraz, forró időjárás. A júliusi hőhullámok óriási kárt okoztak a mezőgazdaságban, még azokban az országokban is, ahol az öntözéses szántóföldi művelés aránya jóval magasabb, mint hazánkban.

A szárazság mellett más szélsőséges időjárási jelenségekkel is meggyűlik a gazdálkodók baja. A nemzetközi szakmai szervezetek arra számítanak, hogy a korábbi várakozásokhoz képest jóval nagyobb veszteséggel zárul 2022 az élelmiszer-termelésben.

Kiszáradt szántók és legelők

Franciaországban a legfrissebb becslések szerint a júliusi szárazság és hőség a kukoricában okozott jelentős károkat: a várakozások szerint a termés több mint 30 százaléka silány minőségű lesz. A terméskiesés mértéke is jelentős és további károkkal is számolnak a francia termelők.

Az aszály miatt jelentősen lecsökkent a folyók vízszintje, emiatt Franciaország szinte teljes területén vízfelhasználási korlátozás van érvényben. Ez a gazdáknak kimondottan fájdalmas lépés, mivel ott sem jut elegendő víz a növényeknek, ahol kiépített az öntözési infrastruktúra.

A szárazság az állattartókat sem kíméli: a legelők nagy része kiszáradt, így jelentősen nőttek a takarmányozási költségek.

Érkezik az újabb hőhullám Nyugat-Európába:

Franciaországban ez már a harmadik olyan időszak lesz ezen a nyáron, amikor 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet az ország legnagyobb részén.

Hollandiában sokáig emlegetik a nyarat

A szélsőségesen száraz időjárás miatt nem csak Franciaországban van érvényben az édesvíz-felhasználás állami korlátozása. Hollandiában is kritikus a helyzet: noha az országban az elmúlt napokban valamelyest csapadékosabbra fordult az időjárás, a csapadékhiány, így a talaj és a felszíni vizek vízhiánya továbbra is súlyos.

Drought In Northern Italy: The Cornfields Dry Up For Lack Of Water.
Fotó: MAURO UJETTO / AFP

További problémát okoz az is, hogy a talajvíz szintje aggasztó mértékben süllyed. A nyugati országrészben gondot okoz a folyók alacsony vízszintje is, mivel így a folyók egyre kevésbé képesek visszaszorítani a tengervizet, ezért a talajok sótartalma egyre magasabb. A szikesedés hosszú távon is jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban.

Ami maradt, elverte a jég

Az idei nyár szélsőséges időjárásának egyik legnagyobb elszenvedője Olaszország. 

Az ország egyik legfontosabb vízforrásának számító Pó folyó egyes helyeken szinte teljesen kiszáradt. 

Az olasz hatóságok szerint a szántóföldi növényeknél és a kertészetekben 10-10 százalékos terméskiesést okozott az aszály.

A csapadékosabbra forduló időjárásnak sem örülhettek az olaszok: a heves viharokat kísérő jégesők sokkoló pusztítást okoztak, és ott sem kímélték a szántókat, kertészeteket, ahol kevésbé volt kritikus az aszály.

Itthon elmaradt a várt csapadék

Elmaradt a hét végén is az esőzés, hiába érkezett meg a hidegfront, az aszály tovább tombol. A gazdálkodók a most már ismert agrárkárenyhítési rendszeren túl egyéb segítséget is kapnak a kormánytól – derül ki a VG.hu elemzéséből. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek nagy részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az ágazatban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.