A kormány július végén benyújtotta a 2021–2027-es fejlesztési periódusra vonatkozó nyolc operatív programot az Európai Bizottságnak, amelynek öt hónapja van ezek értékelésére. Navracsics Tibor az ennek apropóján tartott sajtótájékoztatón akkor azt mondta, 

a kormány célja, hogy ez év második felében megszülessen Magyarország és Brüsszel között a partnerségi megállapodás,

majd a brüsszeli testület jóváhagyja az operatív programokat, és így megkezdődhessen a források folyósítása. A VG kérdésére, hogy a helyreállítási alaphoz hasonlóan a folyamat során is elképzelhetők-e jogi aggályok Brüsszel részéről, a miniszter július végén azt mondta: az operatív programok kifizetéseihez is kötődnek bizonyos intézményi feltételek, de ezekkel kapcsolatban jelen pillanatban nincs vita.
A Magyar Közlöny legfrissebb számában ugyanakkor 

több ponton is módosított a kabinet a 2027-ig tartó programozási időszak uniós támogatásainak felhasználási rendjén.

Az nem derül ki a hivatalos lapból, hogy a közbeszerzési ellenőrzéssel kapcsolatos módosításokat tartalmazó jogszabály brüsszeli kérésre született-e. Az a szándék viszont világosan látszik, hogy a kormány további garanciális elemekkel igyekszik biztosítani a kontrollt azon közbeszerzések fölött, amelyek során EU-s pénzt is felhasználnak. Ráadásul az új előírások nemcsak a 2021–2027-es, hanem a 2014–2020-as periódus kifutó programelemeire is vonatkoznak.

Puzzle,With,The,National,Flag,Of,European,Union,And,Euro
Fotó: Shutterstock

A változtatások a dinamikus beszerzési és az előminősítési rendszer ellenőrzéseihez kapcsolódnak.

Előbbi esetén – amelyet a gyakori közbeszerzéseik lebonyolításához hozhatnak létre az ajánlatkérők – utólag nemcsak a szerződéseket, hanem a részvételi jelentkezéseket is ellenőrizni fogja a szakminiszter. 

Az előminősítési rendszer esetén pedig már annak létrehozását is ellenőriztetni kell majd a közbeszerzésekért felelős kormánytaggal, aki minden olyan kérelmet megvizsgál, amely az előminősítési listára való felvételre vonatkozik. A rendszerhez tehát csak akkor csatlakozhat valaki, ha az eljárást a miniszter leellenőrizte, és támogató vagy feltétellel támogató tartalmú tanúsítványt állított ki. Az új szabályokat a már megjelent felhívásokban is alkalmazni kell.