A tárcavezető Nagy Istvánt idézve azt írták: az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. 

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem, tette hozzá az agrárminiszter.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a háború és a brüsszeli szankciók miatt alakult ki és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. Leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása - közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy ezért könnyített szabályokat vezetettek be úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

2020.12.16. Debrecen A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete két erdőrészletben megkezdi a közúti és a gyalogosforgalmi közlekedést veszélyeztető fák kitermelését, összegyűjtését és elszállítását.
Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

A fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja elégíteni

- mondta a miniszter, aki hozzátette, az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike. "Ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszútávon fenntartható legyen. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet" - fogalmazott Nagy István.

A tárcavezető szerint a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. 

Ezt a több százezer köbméternyi tartalékot tesszük szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt, mint zöld tőkét semmiképpen se veszélyeztessük - szögezte le.

    A tűzifa iránti kereslet egyébként 2021 óta emelkedik.
    A kommüniké szerint a magyar erdők évente stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, ezt a mennyiséget fenntartható módon lehet előállítani.

Az erdészeti jogszabályok jól szabályozott módon teszik lehetővé, hogy erre a mennyiségre hosszú távon számíthassunk

- írták.