Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal csökkent. A KSH megállapította, hogy szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2 százalékkal volt alacsonyabb a májusinál.

A második negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok tetemes drágulása miatt – 25 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: Török János

 

Összehasonlításul: májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit,

 

a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján pedig 5,8 százalékkal volt magasabb az áprilisinál.

Júniusban az előző év azonos hónapjához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,3, az egyéb építményekében 15,9 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 4,3 százalékkal mérséklődött.

A megkötött új szerződések volumene a 2021. júniusi bázisnál 27,8, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal volt kisebb. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal volt nagyobb a 2021. június véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 10,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

Az év első felében az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7,0 százalékkal bővült. Ami az építőipari termelői árakat illeti, a második negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 19,0 százalékkal nőttek az árak a 2021. második negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok tetemes drágulása okozta.

Az építőipar árai 7,6 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévinél.