Június végére 6,4 százalékra nőtt a fővárosi agglomerációban az ipari ingatlanpiacon mért üresedési ráta. Ez az érték 2,3 százalékponttal magasabb az előző negyedévben mért értéknél és 2,5 százalékponttal magasabb egy évvel korábban mértnél  – derül ki a  Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) 2022 második negyedévére vonatkozó ipari-logisztikai ingatlanpiaci jelentéséből.

A második negyedév végén összesen 187,9 ezer négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen, és 13 épületben volt elérhető ötezer négyzetméternél nagyobb szabad terület. A regionális hazai spekulatív ingatlanállományban 75,3 ezer négyzetméter üres területet rögzítettek, ami 5,5 százaléknak felel meg.

Hello Parks Maglód. Fotó: KALLUS GYORGY

A teljes országos modern ipari-logisztikai állomány 4,308 millió  négyzetmétert tett ki, amiből a fővárosi agglomerációban található 2,928 millió négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1,380 millió négyzetméter.

Mintegy 115,4 ezer  négyzetméterrel bővült 2022 második negyedévében a spekulatív állomány fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon 47,3 ezer négyzetméter új átadást rögzítettek. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a HelloParks Fót volt 45,3 ezer négyzetméterrel, míg utóbbinál a VGP Park Győr Beta csarnoka bővült tízezer négyzetméterrel.

A második negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 113 520 négyzetmétert tett ki, ami 34,3 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 65,8 ezer  négyzetmétert tett ki, ami 55,9 százalékkal alacsonyabb érték az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. A keresletet a hosszabbítások dominálták 42 százalékos részaránnyal. Az új szerződések a kereslet 39 százalékát, míg az előbérletek a 19 százalékát képviselték. 

A BRF összesen 17 bérleti szerződést rögzített a fővárosi agglomerációban a vizsgált időszakban, 6680 négyzetméteres átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók közül négy mérete meghaladta a tízezer négyzetmétert. A szerződések túlnyomó része továbbra is big-box logisztikai parkokban köttetett, míg a városi-logisztikai állomány esetében csupán három megállapodást regisztrált a BRF a negyedév során.

A Prologis parkja

A negyedév legnagyobb ügylete  egy 22,18 ezer négyzetméteres hosszabbítás a Prologis Park Budapest gyáli épületében és egy 21,5 ezer négyzetméter nagyságú előbérlet a GLP Sziget Logistics Center épületében volt.

A nettó abszorpció a fővárosi agglomerációban 2022 második negyedévében 44,7 ezer négyzetmétert tett ki.

A fórum tagjai

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma tagjai a CBRE, a Colliers, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary.