Megkezdődött a 470 millió forint támogatást nyert Fonyód–Csisztapuszta (Csisztafürdő) közötti, a Balatoni Bringakörhöz csatlakozó, mintegy 10 kilométer hosszú bicikliút kiépítése, az út egy részét mezőgazdasági gépek és gépjárművek is használhatják majd – mondta Hidvégi József, Fonyód polgármestere. Elmondta, hogy a várhatóan jövőre elkészülő kerékpárút összeköti majd a Balatoni Bringakört a Buzsák–Somogyvár között tavasszal átadott bicikliúttal.

A beruházás első ütemeként a Fonyód és az M7-es autópálya közötti 2,8 kilométeres szakasz újulhat meg nettó 125,7 millió forintból, amelyben az út egy részét fél méterrel meg kell majd emelni. 

Az építkezés miatt szeptembertől várhatóan november végéig teljesen lezárják az utat a forgalom elől. Kitért arra is, hogy a szakasz megvalósításának költsége két év alatt duplájára nőtt, így egészen biztos, hogy az önkormányzatnak többletforrást kell majd kérnie a teljes beruházás megvalósításához, nem lesz elég az évekkel ezelőtt elnyert támogatás.

Balatoni Illusztrációs képek  20220701 Balaton
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A kerékpárút másik két szakaszának is megvan már az építési engedélye, zajlanak a közbeszerzések – mondta Hidvégi József. Az egyiken Fonyód belterületi részén, a bélatelepi kempingtől épül ki a bicikliút – részben kijelöléssel, részben új út megépítésével –, amely összeköti majd a csisztai utat a Balatoni Bringakörrel. A másik, utolsó szakaszon az M7-es autópálya és a Csisztafürdő közötti útszakaszt fejlesztik, amelyhez szükség volt kisajátításokra is. 

A kerékpárút-fejlesztés során a Fonyód Fő útjától Csisztáig tartó 5 kilométeres szakasz 4 méter szélesen a legmagasabb kategóriájú mezőgazdasági útnak megfelelő aszfaltburkolatot kapja, hiszen továbbra is biztosítani kell rajta a mezőgazdasági gépek közlekedését és a gépjárműforgalmat – mondta a polgármester.