Ma 13 órától Kormányinfó lesz – ezt a kormányszóvivő jelentette be a Facebook-oldalán.

Szentkirályi Alexandra további részleteket nem közölt, így egyelőre nem ismert, hogy mi magyarázza a némiképp szokatlannak mondható szombati kormányzati bejelentést. Több fontos kérdés is napirenden van, így mégsem tekinthető teljesen váratlannak a hét végi kormányinfó.

Mi lesz októbertől az árstopokkal?

Szűk két hét múlva kifut az októberi 1-jei határidő, amelyet a kabinet előzetesen meghatározott a hatósági áras üzemanyag és az alapvető élelmiszerek árstopja kapcsán. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak döntenie kell ezek kivezetéséről vagy fenntartásáról. Gulyás Gergely kancellárminiszter a legutóbbi, múlt csütörtöki kormányinfón erről azt mondta, hogy  

mindig meghatározott időrend szerint döntünk. Az árstopok egy része október 1-jével járna le. Ezt megelőzően, tehát a következő kormányülésen fogunk dönteni róluk. Ez vagy a jövő héten, vagy két hét múlva esedékes.

A VG a napokban úgy értesült, hogy jó eséllyel még ezen a hétvégén, a szombati napon összeül a kabinet. Az, hogy ma kormányinfót tartanak, erősíti ezt az információt. Számolni kell azzal, hogy a kormányinfón ma ismertetik, mi lesz októbertől a 480 forintos üzemanyaggal, illetve a befagyasztott árú alapvető élelmiszerekkel. Egyébként nem először fordulna elő, hogy egy szombati Kormányinfó keretén belül jelentenek be fontos változásokat: július 30-án Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a 480 forintos üzemanyag kedvezményezetti körének jelentős szűkítéséről adott tájékoztatást. 

Az örök téma: az uniós pénzek

Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás hosszú hónapok óta ez egyik legkiemelkedőbb ügy. Ebben a napokban számos fontos fejlemény történt. Az egyik, hogy az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy Magyarországot elmarasztaló jelentést. Erről Orbán Viktor kormányfő azt mondta, hogy 

csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják.

Varga Judit igazságügyi miniszter „diplomáciai nagyüzemet” tartott az elmúlt héten. Brüsszelben először Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával, majd másnap Johannes Hahnnal, a költségvetésért felelős biztossal találkozott. A tárcavezető Párizsban, Madridban és Lisszabonban is járt, ahol ismertette a magyar álláspontot a jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban. Azokat a lépéseket is bemutatta, amelyeket a magyar kormány annak érdekében tett, hogy olyan megállapodás születhessen Brüsszellel, amellyel mindenki jól jár.

Szeptember 22-én telik le az a határidő, ameddig az Európai Bizottságnak ki kell alakítania álláspontját a magyar kormány által megküldött, jogállamisági problémák kezelését kínáló csomagról. 

Ennek függvénye, hogy Magyarország milyen feltételekkel, milyen ütemezéssel hívhatja le a forrásokat. 

Navracsics Tibor, aki területfejlesztési miniszterként vezeti a vonatkozó tárgyalásokat, reális célnak tartja, hogy Magyarország még az idén megnyerje a két legfontosabb brüsszeli csatát, és hozzájusson 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, illetve a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz. Ugyanakkor elismerte, hogy az első utalásra az idén már nem kerül sor.