Az egyszerűség a célja a kormány hét végén bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseinek, amelyek a legsérülékenyebb feldolgozóipari vállalati kört érintik – hangzott el azon a háttérmegbeszélésen, amelyet Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért felelős minisztérium államtitkára és Gerlaki Bence helyettes államtitkár tartott hétfőn újságíróknak. Az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat segítő programot a kormányinfón jelentette be Nagy Márton. A kormány az intézkedéssel azt a vállalati kört támogatja, ahol 2021-ben az energiaköltség elérte az árbevétel 3 százalékot. 

A program két fő elemből áll. Egyrészt az érintett vállalati körnek három hónapig lehetősége van működésiköltség-támogatást igénybe venni az energiaköltség-növekményük legfeljebb 50 százalékig való mérséklésére.

20191009 Erdőtelekképen: Berán Dániel, BD Heves Megyei HírlapSBS Kft. erdőtelki csarnoka. 20191009 Erdőtelek
képen: Berán Dániel, BD Heves Megyei Hírlap SBS Kft. erdőtelki csarnoka.
Fotó: Dániel Berán / Heves Megyei Hírlap

Emellett pedig az energiahatékonysági beruházások ösztönzésére is indul egy alprogram, ennek keretében az érintett cégek legfeljebb 15 százalék önerő-támogatást és kamattámogatott Széchenyi-kártya-konstrukciót tudnak igénybe venni.

Elhangzott: azért ezt a kört célozzák, mert ezek a cégek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, sokkal problémásabban nyitnak újra, mint a szolgáltató szektorban tevékenykedő cégek vagy mint a nagyvállalatok, mert nincs meg a pénzügyi képességük ahhoz, hogy éveken át veszteségesen termeljenek.

Döntően külső piacokra termelő vállalatok tartoznak a kedvezményezetti körbe, ugyanis félő, hogy a mostani energiakrízisben versenyhátrányba kerülnének a külső piacokon.