A gazdasági nehézségek munkaerőpiacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahelyváltást is tervez. Ötvenöt százaléknyian egyelőre nem érzik úgy, hogy ha arra kerülne sor, egy munkahelyváltás nehezebb volna számukra, mint egy évvel korábban – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.

Break free, quit exhausted day job to start new business, escape for freedom, resign from toxic workplace or retirement concept, confidence businessman break free from toxic working desk bird cage. Break free, quit exhausted day job to start new business, escape for freedom, resign from toxic workplace or retirement concept, confidence businessman break free from toxic working desk bird cage.
Fotó: Shutterstock

A fogyasztói árak elszabadulása nyomán augusztusban fordulóponthoz ért a a 15,6 százalékos infláció immár teljesen semlegesíti a fizetésnövekedés ütemét, a következő hónapokban pedig a reálbérek csökkenése is valószínűsíthető. Ebben a helyzetben mérte fel a Trenkwalder 500 fős felmérésében a versenyszféra munkavállalóinak fizetésükkel, illetve jelenlegi munkahelyükkel kapcsolatos attitűdjeit.

Az hatásait a dolgozók is érzékelik, ez szintén közrejátszik abban, hogy

a megkérdezett munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a jelenlegi bérszintjével.

A fizetésükkel elégedetlenek 28 százaléka boldog lenne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 34 százalékuk 20–30 százalék közötti pluszjövedelmet tartana megfelelő mértékűnek.

A fizetéssel való elégedettség nincsen szoros összefüggésben azzal, hogy az illető részesült-e már év közben is béremelésben: az elégedetlenek 44 százalékának év közben is nőtt a jövedelme.

A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a megélhetés sokaknak fontosabb a céggel szembeni lojalitásnál, az összes válaszadó 8 százaléka 10 százalékkal magasabb fizetésért is munkahelyet váltana, 30 százalékkal kedvezőbb bért kínáló állásajánlatért pedig a dolgozók 68 százaléka otthagyná jelenlegi állását.

A felmérés is megerősíti azt a megállapítást, hogy a munkaerőpiac lassabban fordul recesszióba, mint a gazdaság egésze

– nyilatkozta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A válaszadók 62 százaléka számít arra, hogy romlik az anyagi biztonsága a következő hónapokban, ugyanakkor 55 százalékuk most sem érzi nehezebbnek a szakmájában való elhelyezkedést, mint egy éve.

Hasonló arányú bónuszra, jutalomra 50 százalékuk az idén ugyanúgy számít, mint tavaly.

 

A gazdasági realitások ugyanakkor egyre inkább érezhetők a háztartások életében is, így nőttek a kompromisszumok a munkavállalói elvárásokban.

Például

az inflációt követő bérnövekedésnél a dolgozók 67 százaléka fontosabbnak tartja a munkahelyének biztonságát.

Ezzel szemben 58 százalék úgy nyilatkozott, hogy ha jövőre nem emelkednek a juttatásai, akkor biztosan felmond a munkahelyén.

Ugyanakkor a dolgozók szempontjából reménykeltő lehet, hogy az összes válaszadó 61 százaléka átmenetileg megelégszik azzal, hogy amennyiben a munkáltatója nehezebb helyzetbe került, 1-2 éves átmeneti időre a fizetésemelésének egy részét nem anyagi juttatásként (például home office lehetősége, négynapos munkahét, képzés, utazási költség térítése stb.) kapja meg.

A magyar munkavállalók fele számára csak álom a béren kívüli juttatás

Hazánkban a a legnépszerűbb cafetéria, de a dolgozók a 13. havi fizetésnek és az inflációkövető bérnek örülnének leginkább. Az alkalmazottak csaknem fele azonban semmit nem kap.