A Central European Plastics Meeting (CEPM) idén szeptember 13–14-én a Várkert Bazárban várja műanyagiparban aktív résztvevőit a balti régiótól egészen a balkáni országokig. A rendezvény a régió találkozóhelye, ahol a szervezők szerint lehetőség nyílik szervezett üzleti tárgyalások lebonyolítására, partneri kapcsolatok kialakítására és megerősítésére, valamint a műanyagipar aktuális kihívásainak felvetésére és közös gondolkodásra. 

GIRONA, SPAIN - 2020/05/05: A small piece of methacrylate plastic cut at the company.Polimer Tecnic based in Girona is one of the main industry that provides methacrylate plastic protection screen. Because of the Coronavirus crisis, the company has increased per 5 the production of this material.
Fotó: Adria Salido / Getty Images


„A műanyagipart ma számos támadás és negatív hatás éri. Ezért szeptember 14-én a CEPM megrendezi a Magyar Műanyagipari Konferenciáte, ahol a hazai műanyagipart szeretnénk támogatni. Meghívott szakértőinkkel panelbeszélgetéseket szervezünk, ahol az ipari szereplőket érintő gazdasági és energetikai hatásokról, európai uniós szabályozásról, a hazai újrahasznosító ipar és hulladékgazdálkodás helyzetéről, valamint körforgásos alapanyagokról és energiatakarékossági megoldásokról beszélgetünk” – írják a szervezők.

Emellett a panelbeszélgetéseken

téma lesz a polimerpiac áttekintése, finanszírozása, a műanyagok helye a hulladékáramban és a körforgásos gazdaságban, de lesz szó a biopolimerekről, illetve a rezsiköltségek optimalizálásáról és az energiatakarékos megoldásokról is.

Rávilágított a műanyagok nélkülözhetetlenségére a Covid

A magyar műanyag-feldolgozók Nyugat-Európából importálnak jó minőségű reciklált alapanyagokat, mert itthon a még nem kellően hatékony – mondta a VG-nek Toldy Andrea, a Magyar Műanyagipari Szövetség elnökségi tagja,a BME Polimertechnika Tanszék egyetemi docense.