Mindenki látja, hogy Európa egyedülállóan nehéz helyzetben van, ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, a cégek és a családok szankciós felárat kénytelenek fizetni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hozzátette, továbbra is támogatják a lakosságot, átlagosan 181 ezer forintos támogatást adnak minden háztartásnak. Szerinte ekkora támogatási program sehol Európában nem áll rendelkezésre.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra, Budapest, 2022. szeptember 29.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Brüsszelben azt ígérték, hogy jobban fájnak a szankciók a háborút kirobbantó országnak, nem azoknak, akik elfogadták.

– mondta a tárcavezető. Szerinte pont az ellenkezője igaz, ma mi fizetjük a háború árát, mi pénzeljük Oroszországot. Sőt nem hozta közelebb a háború végét.

Ezért a magyar kormány döntött a nemzeti konzultáció elindításáról, hogy elmondhassák az emberek a véleményüket.

A következő napokban bemutatják a kérdéseket, a lebonyolítás a szokásos módon, papír alapon és online formában történik. A miniszter szerint egész Európában vita folyik a szankciókról. Európa rendkívül nehéz helyzetbe került, ebben a versenyben szerinte az EU le fog szakadni.

A kormány döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz, december 22-től január 8-ig fog tartani. Kormányzati igazgatási szünetet rendelnek el, kötelezően ki kell venniük a szabadságot a dolgozóknak.

A megyei jogú városokkal tárgyaltak, ebből kiderült, hogy idén az önkormányzatok még ki tudják gazdálkodni a plusz költségeket, viszont jövőre jelentős spórolásra lesz szükség. Ezért Balla Györgyöt kérték fel miniszteri biztosként, hogy koordinálja a tárgyalásokat. 

Pánikkeltés az államcsőddel riogatás

A kormányzati kifizetési stopról elmondta, hogy Magyarország elkötelezett a költségvetési hiány tartása mellett, még ebben a nehéz helyzetben is. Hangsúlyozta, nincs fizetési problémája az országnak.

Mindent megteszünk, hogy a hiányt 4,9 százalékon tudjuk tartani

– szögezte le. Szerinte pánikkeltők azok a kijelentések, amelyek államcsőddel riogatnak.

Ki kell vizsgálni az Északi Áramlat felrobbantását

Különböző vélemények hangzottak el, de ki kell vizsgálni – mondta a tárcavezető az Északi Áramlat felrobbantásáról, ami szerinte súlyos következményekkel járhat. Európa energiaellátása ugyanis Oroszország nélkül nagyon nehezen biztosítható, ami az olajra és a gázra is igaz. Szerinte Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított, a tárolóink feltöltöttsége 72 százalékon áll.

Magyarországon a gazdaság működtetéséhez szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A következő hetekben pontosítják a nemzeti konzultáció kérdéseit

Október 15-től véglegesítik a nemzeti konzultáció kérdéseit, ezt követően heteken belül a háztartásokba kerülhetnek – mondta.

Az energetikai szankciókra nemet mond a kormány

Magyarország nem fogja támogatni az energetikai szankciókat – szögezte le a tárcavezető arra az újságírói kérdésre, hogy a 8. szankciós csomagot készül elfogadtatni az Európa Bizottság.

Nincsen gazdasági oka a forint gyengülésének

Ha a dollár gyengül az euróval szemben, akkor a forint is gyengül, most is ezt látjuk – mondta arra a kérdésre, hogy miért gyengül a hazai fizetőeszköz. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság alapjai stabilak, szerinte gazdasági okai nincsenek a forint gyengülésének. 

Nem gondolkodik a kormány a 4 napos munkahétben

A minisztériumokban 18 fok van továbbra is, ezt minden miniszter elrendelte. Az egyetemeken is jelentős spórolás van, ugyanakkor nem gondolkodnak négynapos munkahétben. Szerinte ez különösen fontos a Covid után. A miniszter saját maga is odafigyel arra, hogy mennyi energiát használ fel.

Van, ahol nincs elég fa, november közepére mindenkinek fához kell jutnia

Az Agrárminisztérium vállalata, hogy hatósági áron 10 köbméter fát biztosít, úgy látja, van, ahol problémát jelent, példaként említette a Pilis Parkerdőt. November közepéig mindenkinek hozzá kell jutnia a fához a miniszter szerint.

Jól haladnak a tárgyalások az EU-val

Tárgyal a kormány a nekünk járó uniós pénzekről, ezek szerinte jól állnak. A megfelelő törvényjavaslatokat benyújtották a parlamenthez. Az RFF hitelrészéből zöldberuházásokat finanszíroznának, és a kormányfő arról beszélt, hogy ezen részt tudná az ország máshonnan finanszírozni. 

Nem a jó szándék hiányzik a pedagógusok béremeléséhez

Gulyás Gergely szerint a tanárok kis része vett részt a különféle sztrájkokban. Hangsúlyozta, hogy a jogszerű tiltakozás garantált, a sztrájklehetőség biztosított, míg Németországban nem lehet a tanároknak sztrájkolni. Szeretnénk, hogy a pedagógusok jobban keressenek, de itt van a gazdasági válság –mondta a miniszter a tanárok követeléseiről. Szerinte azok az igények amelyek korábban teljesíthetőnek tűntek, azok most teljesíthetetlenek. De ennek ellenére igyekeznek többet biztosítani a pedagógusoknak. Nem a jó szándék hiányzik – magyarázta a tárcavezető.

Külföldi pénzek a magyar választási kampányban

Külföldről nem lehet elfogadni támogatást választási kampányban, ez 1990 óta így van – mondta a tárcavezető. A hatályos törvények alapján jogellenes lehetett szerinte, bízik abban, hogy lesz következménye.

Korrekt tárgyalásokra készül a kormány az önkormányzatokkal

Az államnak is segítenie kell, de az önkormányzatok helyzete nagyon eltérő a miniszter szerint. Van olyan, amely nem tud mit hozzátenni, de van olyan, amely segítség nélkül is megoldja. Ezért a kormány egyenként tárgyal a települések vezetőivel, ez így történt a Covid idején. Korrekt tárgyalásokra készülünk – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a TIM és a BM képviselői is jelen lesznek ezeken a tárgyalásokon. De hangsúlyozta, hogy a rezsivédelmi alapba egy meghatározott összeg érkezik, itt pedig első a lakosság, majd utána jönnek a cégek, illetve az önkormányzatok. Fontos az is, hogy a munkanélküliség ne térjen vissza, ezért is kell támogatni a vállalkozásokat. 

„Minden uszodát nem tudunk fenntartani”

Minden uszodát nem tudunk fenntartani – jelezte a miniszter. Így például lehet mérlegelni, ha két uszoda közel van egymáshoz, hogy verseny és tömegsportra alkalmas-e az adott létesítmény. 

Nem nyilvános, hogy jogszerűen milyen lehallgatási szoftvereket használ egy állam

Egy állam sem hozza nyilvánosságra, hogy jogszerűen milyen lehallgatási eszközöket használ – mondta a Pegasus kémszoftver használatát firtató újságírói kérdésre, azt meg egyenesen álhírnek nevezte, hogy a közösségi médiát monitorozó szoftvert vásárolna.

Bővítené a családtámogatási rendszert a kormány

Vannak olyan stratégiai célok, amelyeket nem szabad feláldozni, ilyen a családtámogatási rendszer. Jövőre is ugyanannyit fordítanak rá, mint idén, miközben óriási összegeket szán a kormány a rezsiárak kigazdálkodására. Ezzel együtt megvizsgálják, hogy miképp lehet bővíteni a rendszert. Így merült fel, hogy 30 éves korig szja-mentességet kaphatnak a fiatal, gyermekvállalásra készülő nők.

Megállapodásra készül a kormány az unióval

Nem foglalkozik azzal a kormány, hogy mi van akkor, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat. Az Európai Bizottság megfogalmazta elvárásait, szerinte ezek közül volt olyan, ami vicces volt, volt olyan, ami indokolt volt, vagy nem volt óriási jelentőségű. Szerinte méltánytalan lenne a Bizottságról azt feltételezni, hogy nem tartja be a megállapodást.

Az életszínvonal fenntartása miatt kellenek az árstopok

Magyarország olajbeszerzésre mentességet ért el, ezért tudja az ársapkát fenntartani, ez kb. másfél százalékkal mérsékli az inflációt. A többi intézkedés is szerinte fontos, ezek is fél-egy százalékkal visszafogják az inflációt. Ha kivezetnék, akkor az az életszínvonal csökkenéséhez vezetne. 

Szlovákiának is fel kellene szólalnia a szankciók ellen

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy tegye meg – mondta a tárcavezető a nemzeti konzultációról, miután az Osztrák Szabadságpárt politikusa hasonló célzást tett. A miniszter a szlovák miniszterelnök aggodalmára rámutatva jelezte, hogy érthető a félelem az energiaárak növekedése miatt. A tárcavezető szerint ezért fontos lenne, ha Szlovákia is felszólalna a szankciók ellen, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem voltak ilyen aktívak a szlovákok az olajembargó alóli mentesség kiharcolása idején.

Az uniótól is függ a pedagógusok béremelése

Amit nem tartunk be, azt nem tudjuk megígérni, mondta Gulyás Gergely a pedagógusok béremelését firtató kérdésre. Hozzátette, hogy ehhez kellenek az uniós források is. Ha meg tudnak állapodni, akkor jövő év elején jöhetnek ezek a források – mondta, ugyanakkor jelezte, hogy a baj az, hogy az EU a béremelések egyhetedét-egynyolcadát akarja kifizetni. 

Sajtóhírt cáfolt meg a miniszter

Ki van zárva, hogy 3 milliárd forintot fizessünk – mondta Gulyás Gergely, miután sajtóhírek szerint az olasz szuperkupa döntőjét Magyarországra hozná a kormány.

Nem ismeri el a magyar kormány a kelet-ukrajnai népszavazásokat

A magyar kormány nem ismeri el a kelet-ukrajnai népszavazásokat – mondta újságírói kérdésre a tárcavezető.

Olyan bevételekre tesznek szert az oroszok, amiről soha nem álmodtak

Az oroszok ma elképesztő áron tudják értékesíteni a kőolajat és a földgázt és ennek köszönhetően olyan bevételekre tesznek szert, amiről soha sem álmodtak – válaszolta arra a kérdésre a miniszter, hogy miből gondolja a kormány, hogy többet ártanak a szankciók Európának, mint Oroszországnak. Jelezte, hogy a német gazdaság jövőre recesszióba fordul, miközben az oroszok óriási bevételekre tesznek szert. Európa ezekkel az energiaárakkal tönkre megy Gulyás Gergely szerint.

November végén, decemberben módosíthatják a jövő évi költségvetést

A mai világgazdasági folyamatok mellett aki a jövő évre nagy bizonyossággal tud jósolni, az isteni képességgel rendelkezik a tárcavezető szerint. Az idei költségvetést tudják tartani, ugyanakkor szerinte nem sok állam lesz képes csökkenteni a hiányt. A jövő évi költségvetésről november végén, decemberben döntenek. A harmadik negyedéves GDP-adatok alapján hozzák meg a döntést.

Lábbal tiporja a Bizottság elnöke az uniós alapszerződést

Páros lábbal tiporják az alapszerződést azok, akik a választók döntéseit vitatják – mondta a miniszter arról, hogy von der Leyen az olaszokat megfenyegette a választások előtt. Hangsúlyozta, az Európa Bizottság a szerződések őre, uniós tisztviselő nem alkothat véleményt választásokról. Gulyás Gergely szerint a magyar kormány mozgásterét növeli, hogy jobboldali kormány alakul Olaszországban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenkivel igyekeznek tárgyalni és jó viszonyt ápolni.

A mostani árak mellett nem tudnak nyitva maradni a szállodák 

Az ország turizmusára nagy csapást mér ha a szállodák bezárnak. Január0ľfebruárban ilyen árak mellett nem tudnak nyitva maradni a miniszter szerint. A gyógyfürdőkről a fenntartóknak kell dönteniük.

2024-re megújul a Citadella

Nem hagyunk torzókat – hangsúlyozta a kormányzati beruházási stop kapcsán a miniszter. Jelezte, hogy 2024-re megújul a Citadella és a környéke.

Folyamatban van a napelem pályázatok elbírálása

A napelem pályázatok egy részét elbírálták, egy része még folyamatban van. Jelezte, eleve arról volt szó, hogy a kifizetések idén lesznek, szerinte ez tartható is. Hangsúlyozta, míg két évvel korábban valaki 2000-3000 forintot nyert volna, most ez 20-30 ezer forint. 

Az utolsó uniós csúcson még arról volt szó, hogy nem terjesztik ki az energetika területére a szankciókat

Magyarország mentességet kapott a kőolaj alól 0ľ hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett rá, hogy az utolsó uniós csúcson, márciusban még arról volt szó, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energetika területére, ám ezt felrúgta az unió.

Európa problémája az Európai Parlament

A háború árnyékában másodlagossá vált az európai pártpolitika. Az a gondolkodásmód, ami az EP-t jellemzi, az egy komoly problémája az EU integrációjának, mivel semmilyen szerződésre nincs tekintettel az EP. Jó lenne, ha visszatérnénk az 1979 előtti helyzethez – tette hozzá.

Párbeszéd kell, különben nem lesz béke

Párbeszéd nélkül nem lesz béke – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nemzetközi jog szerint az lesz az elsődleges, hogy az oroszok kivonuljanak Ukrajnába, ám szerinte erre aligha lehet számítani. Szerinte a párbeszédet több európai politikus is fenntartja az orosz elnökkel, visszautalt Merkel előző napi kijelentéseire. Hangsúlyozta, hogy sem az oroszok, sem az ukránok, sem az amerikaiak nélkül nem lesz fegyverszünet, illetve béke.