Ódor Bálint közgazdász, diplomata, európai uniós szakértő, korábban külügyi helyettes államtitkár, majd hazánk kanadai nagykövete volt. A Magyarország melletti állandó képviseletének vezetésére szóló, a köztársasági elnöktől kapott megbízatását augusztus 22-én ellenjegyezte Varga Judit igazságügyi miniszter – derül ki a Magyar Közlönyben közzétett államfői határozatból.

Ottawa, 2016. október 25.A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Robert Nault, a kanadai alsóház külügyi bizottságának elnöke (j) megbeszélést folytat Ottawában 2016. október 24-én. Az asztalnál Ódor Bálint nagykövet (b2) és Budai Gyula miniszteri biztos.MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád
Fotó: Szabó Árpád / KKM via MTI

Stelbaczky Tibor 2020-tól mostanáig vezette a brüsszeli képviseletet. Távozásának okáról többféle verzió is keringett a magyar sajtóban. Egyes információk szerint egy ideje már fontolgatta a lemondását, más, meg nem erősített hírek szerint a Budapest és Brüsszel közötti konfliktusok vezettek a távozásáig.

Az uniós nagykövet fő feladata, hogy képviselje Magyarországot az állandó képviselők bizottságában, 

amely többek között a bel- és igazságügyi, a kereskedelempolitikai, a gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős, továbbá előkészíti az Európai Tanács üléseit is. Az állandó képviselet felügyeletét az igazságügyi miniszter látja el.

Ódor Bálint nem könnyű időszakban veszi át az uniós nagyköveti posztot, 

hiszen Magyarország még nem kapott pénzt sem a helyreállítási alapból, sem a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus forrásaiból. A hónapok óta húzódó vita jelenleg ott tart, hogy a budapesti kormány várja Brüsszel válaszát a kondicionalitási eljárásban elküldött válaszlevelére. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta, minden írásos javaslat kapcsán konszenzus született az Európai Bizottság és a magyar kormány között.