Pánik van, és kapkodás az épületfelújítási piacon, noha csak a szakszerűen megtervezett és tényleges fontossági sorrendben végrehajtott energetikai beruházásokkal lehet számottevő megtakarítást elérni az épületek üzemeltetési költségében. 

Már egy kazáncsere előtt is 30 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni a valóban szükséges beruházásokkal, az ütemezésben és a fontossági sorrend felállításában éppen ezért fontos szakember segítségét kérni, a szakértő tanácsára fordított pénz ugyanis többszörösen megtérül

– mondta a VG Podcastnak Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. 

nyílászázócsere
Fotó: Szakony Attila/Zalai Hirlap

Most hirtelen nagyon sokan akarnak valamilyen energiamegtakarítást eredményező beruházásba fogni, de nagyon fontos, hogy a megfelelő munkálatokat végezzék el, különben nem lesz hatékony a korszerűsítés. 

Az energiatakarékosság csapdája a kapkodás, a rossz sorrendben elvégzett beruházás.

Nem biztos, hogy azonnal a kazáncserével kell kezdeni, első lépésben már akár egy kazántisztítás is számottevő, akár 15 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezhet. Egy energetikailag nem megfelelően összerakott, azaz nem szigetelt és korszerű nyílászárókkal sem felszerelt épületet felesleges hőszivattyúra kapcsolni, ha az utcát hűtik, fűtik vele.

Hosszú távra szóló, komoly döntéseket nem lehet pánikolva meghozni, a jól átgondolt, minden részletében megtervezett felújításra érdemes időt szánni, érdemes várni a jó szakemberekre, mert fölösleges kiadásoktól mentesül a megrendelő. A Mapei vezére elmondta, felméréseik szerint

a lakossági megrendelők 38 százalékát éri átlagosan 783 ezer forint káresemény a felújítások során. Ezek jellemzően olyan munkálatokból adódnak, amelyeket újra kell csináltatni, mert szakszerűtlenül vagy nem megfelelő színvonalon végezték el.

A szakemberhiány égető volt az utóbbi időben, burkolóra és tetőfedőre kellett a legtöbbet várni, de a kivitelezési díjak és az építési termékek drágulása a kereslet csökkenéséhez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a szakemberhiány enyhülni fog, de a felújítások tovább drágulnak.

20210922 Törökszentmiklós Javában tart a közel ötszáz négyzetméteres, több mint kétezer adagos iskolakonyha energetikai korszerűsítése. A belső munkálatok szeptember végére készülnek el . Fotó Mészáros János
Fotó: Mészáros János/Új Néplap

Bár kevés a pénz a kasszában, de a Mapei ügyvezetője arra számít, hogy a kormány az energetikai felújítások támogatásával segíteni fogja a lakosságot, hiszen a rezsicsökkentésnek ez a leghatékonyabb módja. Érdemes erre költeni, mert egy mostani jól tervezett energetikai beruházás nagyon gyorsan megtérül az alacsonyabb rezsiköltségek révén. 

A jelentősen megemelkedett energiaárak az épületek fogyasztásának további mérséklésére késztetnek mindenkit, vagyis az építőipar emiatt sem áll le, bár egy-két év lassulás lehetséges.

A gazdasági válságok idején különösen fontos a cégeknek a saját szakemberek megtartása, a munkaadóknak ilyenkor még fontosabb erre és az intenzív kommunikációra költeni, mint valaha, hogy azonnal és megfelelő csapattal tudjanak startolni

– szögezte le a Markovich Béla. 

 

A jó szakembereknek mindig lesz munkájuk, az építőipar az utóbbi években trendi munkahellyé vált. Egyelőre a felnőttképzésben nagyobb az áttörés, mint a középiskolások körében, pedig egy jó szakember sokkal többet elérhet az életben, mint egy rossz diplomás. A Mapei egyik küldetése a magyarországi építőipari szakemberközösség építése, a munkamorál és a viselkedéskultúra javítása. Nem feladata a vállalatnak, mégis világszerte küldetésének tekinti ezt, aminek eredménye ma már nálunk is lemérhető – mondta a cégvezető. 

A jó szakember akkor is elérhető, amikor baj van, és vissza kell menni az esetleges hibákat kijavítani.

Éppen ezért fontos az írásbeli szerződés megkötése és a referenciák ellenőrzése – hangsúlyozta Markovich Béla.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast