A háború előtti energiahelyzet már nem állhat vissza, de legalább akkora mennyiségű orosz földgáz szállítására szükség lenne, ami 100-150 euróra mérsékeli a földgáz európai tőzsdei árát – fejtette ki a Növekedés.hu-nak adott interjújában Litkei Máté, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézet igazgatója.

gáz
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A szakértő szerint arra lehet következtetni, hogy ezerforintos köbméter ár alatt lehet valahol a szerződött ár, amit Litkei a jelenlegi rendkívül volatilis árak mellett kedvezőnek tartana.

Az interjú során elmondta, hogy a villamos energia árát szükséges lenne elválasztani a földgázétól, azonban az Európai Bizottságnak eddig még nem sikerült elfogadható javaslattal előállni.

A sok helyen vita tárgyát képező atomenergia aránya rövid távon csökkeni fog, a többi energiaforrásból származó termelés növekedése miatt. Azonban Paks 2 belépése után újra változni fog ez a helyzet, azt követően az atomenergia aránya fog nagyjából a duplájára emelkedni. Becslések szerint a jelenlegi 2 ezer megawatthoz további 2400 megawatt fog becsatlakozni 2030-tól, ez 10-15 százalékkal biztosan megemeli az atomenergia részesedését a villamos energia termelésen belül.