Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) építési engedélyt adott ki a Paksi Atomerőmű 5. blokkja reaktorépületének építésére, valamint az épületbe tervezett felvonó létesítésére a kérelmező, a Paks II. Atomerőmű Zrt. számára – olvasható a hivatal honlapján. A hír jelentőségét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter méltatta az uniós külügyminiszterek prágai tanácskozása előtt. Tájékoztatása szerint a hivatal kiadott hat további engedélyt is, ezek a nukleáris sziget építésére vonatkoznak.

 

A miniszter ismertette a helyszínen folyó munka részleteit, és megerősítette korábbi közlését, amely szerint 2030-ban már mind a két új paksi atomblokk működhet. A Paks II. Zrt. honlapja szerint az ötös blokk területén a Duna Aszfalt Zrt. augusztus 26-án megkezdte a mínusz 5 méterig terjedő talajkiemelést, erre a talajvízszint feletti rétegig kerül sor. Az 5. blokk építéséhez szükséges úgynevezett talajszilárdítás erről a szintről zavartalanul, tehát száraz munkagödörben végezhető. A munkagödör további mélyítésre az erre vonatkozó engedély megszerzését követően, a talajszilárdítás, illetve az 5. és 6. blokk területét körülzáró, a talajvíz kizárását biztosító résfal elkészítése után kerülhet sor. A hatóság az engedélyt a résfal építésére 2022. május 16-án, a talajszilárdítás elvégzésére pedig 2022. június 10-én adta ki, a munka előkészítése folyamatban van.

Szijjártó Péter kitért a majdani atomerőmű néhány biztonsági megoldására is, továbbá hangsúlyozta:  

Magyarország számára a jelenlegi idején stratégiai fontosságú a paksi beruházás, mert a két új blokk a piaci bizonytalanságoktól függetlenül termel majd nagy mennyiségű villamos energiát.

A beruházás egyik legfontosabb engedélye, amely magának az atomerőműnek a létesítésére vonatkozik, augusztus 26-án született. Ugyanazon a napon adta ki a hivatal az 5. blokk reaktortartályának gyártási engedélyét is, az olvadékcsapdáét pedig június 30-án adta ki a hivatal. „Az olvadékcsapda arra szolgál, hogy a reaktor aktív zónájának megolvadása esetén az olvadékot befogadja. Segítségével megakadályozható, hogy a zónaolvadék az alaplemez betonjával kölcsönhatásba lépjen, csökkenthető a hidrogénfejlődés és a radioaktív anyagok környezeti kibocsátása. Az olvadékcsapda elemeinek össztömege 732,7 tonna, teljes magassága 15,24 méter, a legnagyobb – 11 méter – átmérőjű eleme a tartógyűrű" – áll a Paks II. Zrt. honlapján.