Magyar gazdaság

Már látszik a lakáspiaci keresleten, hogy a távfűtés sem csodaszer

Hosszú távon nem árazták be a távfűtéses lakások rezsivédettségét a vevők, bár az eladó lakásokra keresések között 0,8 százalékról 1 százalékra nőtt az elmúlt két hónapban a távfűtésre fókuszálók aránya.

Kimaradtak a rezsiszabályok júliusban bejelentett módosításából a távfűtéses ingatlanok, így ezek a lakások rezsivédetté váltak, és lakóik egyelőre fellélegezhettek, de eladóként nem igazán tudtak élni a kivételezettség árelőnyével. 

Az albérleti piacon határozottan előny, és komoly vitákat lehet megelőzni a bérlők között egyértelműen megosztható távfűtési számlával, ám akik eladó lakást kerestek az elmúlt két hónapban, azok nem a távfűtést preferálták leginkább. 

convector heating for heating rooms
Fotó: Elmar Gubisch / Getty Images

Az energiaárak, különösen a gáz árrobbanása nyomán a vevők azokat a fűtési módokat részesítik most már előnyben, amelyek a gáz alternatíváját nyújtják 

– közölte a VG érdeklődésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A VG számára kigyűjtött keresési adatokból az látszik, hogy az eladó lakások iránti kereséseken belül a távfűtéses lakásokra vonatkozó keresések aránya az elmúlt két hónapban 0,8 százalékról 1 százalékra nőtt.

 

Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy az Ingatlan.comon regisztrált 6,263 millió keresésből 63,1 ezerben jelölték meg a távfűtést. Kifejezetten erre a fűtési módra idén áprilisban volt a legkisebb az érdeklődés, akkor 33,1 ezer keresést jegyeztek, de akkor a teljes lakáspiaci kereslet is kétéves mélyponton volt, áprilisban és májusban 5,5-5,7 millió keresést regisztráltak.

„Bár a távfűtéses lakások népszerűsége a rezsiszabályok módosítása után nőtt, de az 1 százalékot épp csak elérő részarányuk nem arra utal, hogy a vevők mindenáron a távfűtéses (például panel) lakásokat keresnék. Ez meg is magyarázza, hogy az elmúlt hetekben miért nem nőtt a különbség a panel- és a téglaépítésű lakások árai között” – tette hozzá Balogh László.

Az eladó lakásokra irányuló keresések körében változatlanul az ár, az ingatlantípus és az elhelyezkedés a legfontosabb kritérium, miközben érezhető már az is, hogy

 a gázfűtés keresettsége jócskán csökkent júliusban és augusztusban 

az Ingatlan.com szakértőjének tájékoztatása szerint.

Budapest 20160711 Dunahouse ingatlaniroda, ingatlanpiac
Fotó: Szabó Miklós

A távfűtésre vonatkozó érdeklődések arányának 0,8-ről 1 százalékra emelkedése önmagában jókora, hiszen azt jelenti, hogy 25 százalékkal többen keresnek távfűtéses lakást, vagyis nyitottabbakká váltak a vevők ebbe az irányba. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen ebben a körben most bizonyos engedmények léptek életbe – utalt a változás mozgatórugójára Balogh László.

Nem tarolták le a piacot a távfűtéses lakások, vélhetően azért, mert köztudott, hogy a távfűtés is gázalapú. Emiatt érthető, hogy a panelek körében sem látni a szokásostól eltérő áremelkedést.

A lakáspiacon a havi 0,5-1,5 százalékos drágulás nem tűnt el, de ez már lassulás a korábbiakhoz képest. Nem csökkennek az árak, még stagnálásba sem váltottak át, de ez az árváltozás már nagyon enyhe, és az új gazdasági környezet, a magas a magas hitelkamatok, a háborús helyzet és az energiakrízis formálja.

Energiarizikós lakások

Sokkal jobban megmutatkozhatna a lakótelepi lakások árában a korábban elvégzett energetikai korszerűsítés pénztárcakímélő hatása, ha a távfűtés díja is közelebb kerülne a valódi költségekhez. A piaci átértékelődés nyertesei az egyedi fogyasztásmérős, szabályozható fűtésű, hőszigetelt lakások lehetnek. Ez egy felújítási hullámot is elindíthat, ám nagyobb átrendeződést csak a jövő évre valószínűsít az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, Valkó Dávid. A KSH adatai szerint 2021-ben valamivel több, mint 650 ezer lakásban volt távfűtés. Ezeknek az ingatlanoknak a döntő többsége lakótelepi panellakás. Nőhet a nyomás a közös képviselőkön és a lakóközösségeken, hogy mielőbb pótolják az elmaradt energetikai korszerűsítést. Mindebben nagy szerepe lesz annak, hogy hogyan élik meg az érintettek az idei telet. Adott esetben ez mozgathatja majd a panelpiaci árakat is.

  

 


 

rezsiszabályok távfűtés lakás lakásárak ingatlan.com panellakás
Kapcsolódó cikkek