Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el.

10000 forint banknote stacks as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary. forint, pénz, tízezer
Fotó: Varga József Zoltán / Getty Images

Az előző havi jelentés adataival összevetve kiderül, hogy augusztusban 236,2 milliárd forinttal nőtt a központi alrendszer hiánya az előző havi többlettel szemben, és az éves hiánycél 83,6-ről 91,1 százalékra emelkedett. Tavaly augusztusban 391,3 milliárd forint volt a havi deficit, és az első nyolc havi hiány 1900,7 milliárd forinton állt, azaz 972,0 milliárd forinttal kisebb volt az ideinél.

A Pénzügyminisztérium (PM) a gyorstájékoztatóban kiemelte, hogy

a költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3152,9 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1436,3 milliárd forintot költött a kormány augusztus végéig. A nyugdíjakra kifizetett összeg 526 milliárd forinttal, a gyógyító megelőző ellátásokra fordított összeg 244,3 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

A szomszédunkban dúló háború és a brüsszeli szankciók évtizedek óta nem látott energiaválságot és háborús inflációt gerjesztettek egész Európában. A kialakult háborús válság miatt egyre kedvezőtlenebbek a világgazdasági kilátások, ezért különösen fontos, hogy megvédjük az elért eredményeinket. A kormány éppen ezért a családok védelmében fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, biztosítja a családtámogatásokat, támogatja a sérülékeny vállalkozásokat, eközben pedig kiemelten törekszik az egyensúlyi mutatók megőrzésére 

– hangsúlyozta a gyorstájékoztatóban a PM.