Július végéig az államháztartás központi alrendszere 2636,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2729,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 218,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 125,8 milliárd forintos hiányt értek el. Júliusban a központi alrendszerben 255,7 milliárd forint többlet volt – közölte a Pénzügyminisztérium az államháztartás július végi részletes adatait.

Határozott javulás történt a költségvetésben a nyár közepén, júniusban még a 3152 milliárd forintos éves hiánycél 92 százaléka teljesült, ez júliusban már „csak” 83 százaléka volt a méretes többletnek köszönhetően.

Rendkívüli kormányinfó: most megtudhatjuk, mit ígértünk Brüsszelnek

Ma 13 órától kormányinfót tartanak, amelynek témája várhatóan az újabb fordulat lesz az és Magyarország vitájában. Értesüléseink szerint a kormány olyan vállalásokat tett a Brüsszelbe címzett válaszlevelében, amely eloszlathatja az eddigi bizottsági kételyeket.

A szaktárca is kiemeli, hogy a költségvetés kiadásai közül meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek, miután a kormány döntése értelmében a nyugdíjasok kiegészítő emelést kaptak júliusban, így nyugellátásokra 2800,4 milliárd forintot fordítottak az első hét hónapban.

A központi alrendszer bevételei terén a legnagyobb növekedés általános forgalmi adóból volt: a 3978,4 milliárd forintos bevétel az egy évvel korábbi szintet 

914,3 milliárd forinttal haladta meg.

EU-s pénzek, kormányinfo, Looking for cash investments. 3D rendered Illustration.
Fotó: Shutterstock

A társasági adóból is jelentősen nőttek a befizetések, itt 123,3 milliárddal haladta meg az egyenleg a tavalyit, így az év első hét hónapjában 496,0 milliárd forint realizálódott ebből az adónemből. A jövedéki adóból származó bevétel az év első hét hónapjában 724,3 milliárd forintot tett ki, amely 49,4 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi bevételnél.

Az uniós források hiánya az államháztartási adatokban is látszódik: 

Az EU-s programok egyenleg jókora mínuszt mutat, miután az uniós programok bevételei mérlegsoron július végéig 575,3 milliárd forint bevétel keletkezett, szemben a kiadási oldal 2046,5 milliárd forintos teljesülésével.

A bevétel a törvényi előirányzat (2363,3 milliárd forint) mindössze 24,3 százalékát teszi ki, a kiadás pedig (3001,2 milliárd forint) 68,2 százalékos teljesítését jelenti.