Akad olyan bank Magyarországon, amely minden egyes home office-ban töltött nap után nettó ezer és kétezer forint közötti összeget fizet támogatásként a munkavállalóinak szeptember 1-jétől, részben a dráguló energiaárak miatt, ám a VG körképében ezt hivatalosan nem kívánta megerősíteni, a döntést azzal indokolta, hogy még nem készült el a végleges szabályozás.

Bank Illusztráció 20211110 Budapest
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A CIB Bank viszont reagált megkeresésünkre, válaszában rögzíti: a magas különösen az élelmiszerárak és a hirtelen emelkedése nagy kihívás sok háztartás számára, ennek enyhítésében segíti kollégáit szeptemberben a pénzintézet az egységes összegű egyszeri kifizetéssel, összesen 420 millió forintot fordítva erre. A támogatást csak egy bizonyos bérszintig adja a bank, amit azzal indokolt, hogy így valóban azokhoz kerül, akiknek ez igazi segítség.

Az egyszeri kifizetést a tartós távolléten lévők, elsősorban a kismamák is megkapják,

akikkel fontos a kapcsolattartás, és a távollét utáni visszaintegrálásuk is lényeges a CIB számára.

Itt a bankok válasza az elszabadult energiaárakra

A VG által készített banki körkép szerint akad olyan pénzintézet, amely úgy számol, hogy az energiacélú kiadásai jövőre legalább a háromszorosukra emelkednek, de idén is legalább 50 százalékos többletköltséget okoznak – sikeres költségmenedzsment mellett.

A Magyar Bankholdingnál azt írták, a pénzintézet már korábban is hozzájárult a távmunkában dolgozók költségeihez, miközben új alapokra helyezte az otthoni munkavégzés intézményét és annak támogatását. „Az energiaárak emelkedése függvényében vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy az adómentes költségtérítéssel támogassuk a távmunkában érintett munkavállalóinkat” – jelentették ki, hozzátéve, vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy mi ad igazán célzott segítséget munkavállalóik részére a megváltozott piaci körülmények között.

A munkáltató akként is hozzájárulhat a munkavállalók rezsiköltségeinek a csökkentéséhez, hogy kedvező munkáltatói kölcsönt nyújt részükre a lakás-korszerűsítés céljára. Felmérjük annak lehetőségét is, hogy az önkéntes biztosító pénztárak önsegélyező szolgáltatásának csatornáját bevonjuk támogatási körünkbe, ennek keretében lehetőség van a közüzemi díjak finanszírozására

– közölte a Bankholding.

otthoni munka
Fotó: Shutterstock

Az UniCreditnél az év elején újították meg a távoli munkavégzésre vonatkozó szabályzatot, a munka és a magánélet egyensúlyának további erősítése érdekében hibrid munkavégzést biztosítanak minden munkatársuk számára, aki nem a fiókokban dolgozik. A szabályok részeként tervezik pénzügyi hozzájárulással is támogatni azokat, akik jogosultak a home office-ra, és ez a fajta anyagi hozzájárulás nemcsak a várható rezsiköltségek támogatására összpontosít, hanem arra is, hogy

kényelmesebb otthoni munkakörnyezetet teremtsen, például további munkaeszközök, nagyobb monitor vagy kényelmesebb szék beszerzésével.

A K&H csoport közölte, lehetőséget biztosít dolgozói számára, hogy heti két-három napot home office-ban töltsenek. A dolgozó maga döntheti el, hogy milyen mértékben szeretne élni ezzel a lehetőséggel, és mivel ez csupán egy opció, határozhat úgy is, hogy a hét minden munkanapján az irodában dolgozik, az otthoni rezsiköltségek támogatása nincs napirenden a pénzintézetnél. Hasonlóan reagált a Raiffeisen is, ahol az érvényes home office-szabályozás az esetek többségében heti egy-két nap otthoni munkavégzést tesz lehetővé:

Nem látjuk indokoltnak ilyen jellegű támogatás bevezetését.

A magyar bankok egyelőre nem látják a válság jeleit

A VG által megkérdezett pénzintézetek az elmúlt időszakban sem lakossági, sem vállalati oldalon nem láttak érdemi változást azoknak a számában, akik nem tudják fizetni a hiteleiket.