Különösen rosszul érintette a 600 ezer fősre tehető hazai fogyatékostársadalmon belül a körülbelül 360 ezer mozgássérült embert a rezsiszabályok átalakítása, amely szerint augusztustól csak egy bizonyos fogyasztási szintig jár kedvezményes áron a villamos energia és a földgáz – erről beszélt a VG-nek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke, Kovács Ágnes. Bár az elektromos kerekesszéket, mopedet vagy légzéssegítő oxigénkoncentrátort használóknak – a lakosság és a mikrovállalkozások számára biztosított 2523 kilowattórán felül – jár évi plusz 1697 kilowattórányi rezsicsökkentett árú villamos energia, Kovács Ágnes szerint sokan nem tudnak élni a kedvezménnyel, de akik igénybe veszik, azoknak sem elegendő ez a mennyiség. Ráadásul nemcsak nekik, hanem a teljes fogyatékostársadalomnak szüksége lenne nagyobb volumenű olcsó áramra és gázra egyaránt.

Unrecognizable,Disabled,Man,Sitting,In,A,Wheelchair
Fotó: Shutterstock

A fogyatékossággal élőknek nagy az energiaszükségletük

Az évtizedek óta az ágazatban dolgozó szakember kifejtette: 

A most hatályos szabályozás szerint csak azoknak jár az 1697 kilowattórányi többlet, akik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával jutottak elektromos kerekesszékhez vagy mopedhez. 

Ezt azért nem tartja átgondolt intézkedésnek, mert Magyarországon azoknak a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott embereknek, akik az otthonukban aktív kerekesszéket tudnak csak használni, a lakásukat viszont csak elektromos kerekesszékkel vagy mopeddel tudják elhagyni, egy rossz jogi szabályozás miatt el kell dönteniük, melyik eszközt igénylik NEAK-támogatással. A többség a drágább, aktív kerekesszéket szokta választani, az olcsóbb elektromosat pedig piaci alapon szerzi be. A mostani szabályozás szerint viszont így elesnek a kedvezőbb árú többletáram lehetőségétől, pedig e berendezések akkumulátorainak a töltése nagyon sok energiát igényel. 

És akkor még nem beszéltünk azokról a halmozottan fogyatékos emberekről, akik el sem tudják hagyni az otthonukat: az ő ápolásuknak, rehabilitációjuknak szintén hatalmas az energiaszükséglete 

– tette hozzá Kovács Ágnes.

Áramból 5056 kilowattórát, földgázból 3458 köbmétert kérnek

A MEOSZ, miután felmérte az érintett családok energiafogyasztási igényeit, azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy mind a villamos energia, mind a földgáz esetében duplázza meg a rezsicsökkentett áron igénybe vehető mennyiséget minden fogyatékossággal élő ember számára. Így 

áramból 5056 kilowattóra, földgázból pedig 3458 köbméter lenne biztosított a részükre. 

Ez a több százezer ember egy egyébként is elszegényedett társadalmi csoportot alkot. 

Higgyék el nekem, nem a medencét fűtenék, és nem is a klímát használnák a pluszenergiával. Egyszerűen a szociális biztonságukról van szó 

– mondta a szövetség elnöke. Sajnálatára a lobbitevékenységük eddig kudarcos, mint mondta, egyelőre nem látnak elmozdulást a kérdésben a kormány részéről. Szerinte ez súlyos gondokat fog eredményezni, ezért továbbra is kérik a kabinetet, hogy mihamarabb intézkedjen az ügyben.

Októbertől igényelhető az évi 48 ezer forintos rezsitámogatás

Októbertől igényelhetik a rászorulók az évi 48 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

Az intézmények is nehéz helyzetben vannak

Az egyének mellett a fogyatékossággal élőket ellátó intézmények is súlyos gondban vannak, hiszen az állami normatívák eddig sem fedezték a működési – bér- és rezsi- – költségeiket, a villamos energia és a gáz piaci árának az elszabadulásával viszont megoldhatatlan helyzetbe kerülnek, mivel egész egyszerűen nem fogják tudni kifizetni a horribilis összegeket tartalmazó közüzemi számlákat – mondta Kovács Ágnes, aki ezért 

az állami finanszírozás mielőbbi felülvizsgálatát szorgalmazza. 

Példaként megjegyezte, hogy ő Békés megyében több fogyatékos embert ellátó szociális és köznevelési intézményt vezet, amelyek előtt két utat lát: vagy azonnal felszámolják az intézményeket, megszüntetik az ellátást és a munkahelyeket, és nem mennek neki a télnek, vagy folytatják a működésüket, tudva, hogy egy idő után akaratukon kívül nem fogják tudni befizetni a számlákat – az egész szektorhoz hasonlóan.