Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter, az áramnál 2523 kilowattóra évente. A rezsicsökkentett határig így az átlagfogyasztású háztartások 2 millió 175 ezer forintot tudnak megspórolni. 

Rezsikalkulátor: számolja ki itt, mennyi lesz a gáz- és villanyszámlája

Néhány kattintással képbe kerülhet, jövő hónaptól mire számíthat.

Háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további 550 ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz 875 ezer forintot takaríthatnak meg. Ezt viszont igényelni kell a kormányhivatalokban. A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a az 1020 forint tizedét.

Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kilowattóra évenként (havonta 210 kilowattóra), földgázban 1729 köbméter évenként (havonta 144 köbméter) – közölte korábban a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A TIM-nél kifejtették: áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti; gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. A szaktárcánál arra is felhívták a figyelmet, hogy aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is közel van az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tud maradni.

A tiszta rezsiszámla helyett jön a kevert: hétfőtől életbe lépnek az új szabályok

Vége a júliusnak, akik eddig nem spóroltak az árammal és a gázzal, a jövő hónaptól rákényszerülnek.