A berlini InnoTranson találkozott Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, illetve Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója, és egyeztetéseket folytatott az Ukrán Vasutak vezetőivel, Olekszandr Kamisin vezérigazgatóval, valamint a pályavasút és a teherfuvarozó üzletág vezetőivel.

Vitézy Dávid
Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Az egyeztetések apropóját az adta, hogy az orosz–ukrán háború kitörésekor a vasút ismét bizonyította, hogy súlyos válságban is lehet számítani rá, százezreket sikerült kimenekíteni Magyarország felé.

A segítségnyújtás részeként a magyar vasút ukránul tájékoztatja és ingyen szállítja a menekülteket.

Eddig 830 ezer térítésmentes szolidaritási jegyet állítottak ki.

Minden elismerés megilleti az Ukrán Vasutakat, hogy a háború legnehezebb heteiben is folyamatosan működtették a vasúti közlekedést és menekítették polgáraikat

– emelte ki Facebook-posztjában Vitézy Dávid.

Az államtitkár arról is írt, hogy Magyarország és Ukrajna mindent megtesz, hogy a két ország közötti vasúti határon, mind Záhonynál, mind Eperjeskénél felgyorsítsák a teherforgalmat, az átrakást szélesből normál nyomtávú vagonokba, bármilyen áruról is legyen szó. Megállapodást kötöttek arról, hogy szorosabb együttműködést alakítanak ki ezen a téren, miután az elmúlt hónapokban már növelték a kapacitást és csökkentették a sorokat. Azonban további lépések szükségesek a határátlépés egyszerűsítése érdekében.

A legnagyobb jelentősége a gabona- és szemestermény-szállításnak (kukorica, búza, napraforgó, rizs) van,

hiszen a korábban használt tengeri út megnehezült, sokáig el is lehetetlenült.

Ma megállapodtunk: a MÁV és az Ukrán Vasutak a jövőben szorosan együttműködik a teherforgalom gyorsítása érdekében

– zárta sorait Vitézy Dávid.

Év elejéhez képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán–magyar vasúti határon

A vasúti fuvarozók, átrakók, a gabonaszövetség, a MÁV, az Agrárminisztérium és a külügyminisztérium képviselőinek megbeszélésén Palkovics László miniszter kiemelte, hogy tárcája minden eszközzel segít megszervezni a korábban bejáratott szállítási tevékenységtől eltérő, sokszereplős, állami és magánszervezetek részvételével működő logisztikai feladatot.