Magyarország földgázellátása a jelenlegi válsághelyzetben is biztonságban van, miután a Gazprom vezérigazgatója megerősítette hosszú távú elkötelezettségét a Török Áramlat működtetése és a magyarországi szállítások fenntartása mellett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Alekszej Millerrel folytatott esti tárgyalása után arról számolt be, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul hozott brüsszeli szankciók miatt minden idők legsúlyosabb energiaellátási válsága alakult ki Európában és a kontinens határain túl is. 

Gazprom Logo at the St. Petersburg International Gas Forum ST  PETERSBURG, RUSSIA - 2022/09/14: Gazprom Logo at the St. Petersburg International Gas Forum 2022 (SPIGF 2022). (Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / Getty Images

Fontos kérdésnek nevezte, hogy mi lesz a mostani fűtési szezonban, de szavai szerint legalább ennyire lényeges az is, hogy a következő két-három télen hogyan lehet majd biztosítani Európa ellátását, mivel az északi szállítási útvonalak gyakorlatilag ellehetetlenültek. Aláhúzta, hogy egyedül a Török Áramlaton keresztül zavartalan még mindig a tranzit Oroszország felől, tehát bebizonyosodott, hogy azt megérte megépíteni. Látogatásának okára kitérve pedig leszögezte: „Az volt a célom, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a Gazprom is hosszú távú együttműködésben érdekelt Magyarországgal, illetve hogy megszerezzem az elkötelezettségüket a hosszú távú együttműködésre.” 

Szijjártó Péter közölte, hogy az orosz energetikai óriáscég északról a biztonságosan és kiszámíthatóan működő déli útvonalra helyezi át a hangsúlyt a szállítások terén, illetve a hazánk számára eddig kisebb mértékben Ausztria felől érkező mennyiséget is a Török Áramlatra irányítja át. 

Ezzel még biztosabbá válik Magyarország energiaellátása

– mondta a szakminiszter, rámutatva, hogy a Török Áramlat tenger alatti csővezetékeit, kompresszorait, turbináit és más fontos elemeit az oroszok gyártották, ezért a fenntartásuk nem ütközik szankciós akadályokba. Mint közölte, Miller afelől is biztosította, hogy a holland hatóságok eljárásai nem veszélyeztetik a vezeték működését. 

A miniszter hangsúlyozta: „A Gazprom megerősítette elkötelezettségét a Török Áramlat hosszú távú működtetése mellett és a magyarországi szállítások hosszú távra tervezhetősége tekintetében is. Így egészen biztos lehet mindenki abban, hogy Magyarországon semmifajta korlátozásra nem lesz szükség a földgázfelhasználásban” – emelte ki, hozzátéve, hogy csütörtökön aláírják a kedvezőbb, halasztott fizetésről szóló szerződést is. Végezetül pedig megerősítette, hogy a kormány a jövőben is kiáll amellett, hogy a földgázszállítás és az azzal összefüggő tevékenységek nem kerülhetnek szankciós korlátozások alá. 

A Gazprom vezetője szerint Európa nem éli túl a telet, Putyin átirányítja a gázt Törökországba

Miller szerint egy évnél is tovább fog tartani az Északi Áramlat helyreállítása.