Budapest szolidáris város, és nagyra becsüli a dolgozók munkáját – fogalmazott az FKF a Facebook-posztjában. „Felelősséggel tartozunk a Budapest-család minden munkavállalójáért, és megértjük az FKF sztrájkoló dolgozóinak helyzetét. A tankerületekkel ellentétben nem vizsgáljuk a kialakult sztrájk munkajogi körülményeit és nem bocsájtjuk el a munkavállalóinkat” – írták.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Felidézték, hogy kedden tárgyalások kezdődtek a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. vezetői és a sztrájkolók között. „A brutálisan megnövekedett megélhetési költségek miatt” a BKM képviselői bruttó 200 ezer forintos energiatámogatási hozzájárulást ajánlottak a dolgozóknak, amit október 14-ig kaphatnak meg. Ezenfelül a pótlékok 50 százalékát az alapbér részévé tennék november 1-jétől – tették hozzá.

FKF-ügy: a szakszervezet szerint szó sem volt vadsztrájkról

Minden dolgozó felvette a munkát kedden reggel.

„A tárgyalásokat folytatjuk, azonban továbbra is várjuk a tárgyalóasztalhoz a nemzeti kukaholding képviseletét, akik ezidáig visszautasították a részvételt. A kukaholding évente 5 milliárd forinttal kevesebbet juttat el a Budapesti Közművekhez, mint amennyit a fővárosiak szemétdíjként befizetnek. Amennyiben ezt az egyébként jogosan járó összeget a BKM rendelkezésére bocsátanák, nagymértékben hozzájárulnának a tárgyalások sikeres lezárásához” – írta a városháza.

Kiemelték, hogy ugyanakkor nemcsak a dolgozók, hanem a budapesti polgárok iránt is van feladatuk, az utóbbiak joggal várják a szemét elszállítását. Szerdára "„lényegében teljesen leállt a hulladékszállítás Budapesten”. Éppen ezért fordul ezen a napon Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez, Sára Botondhoz, hogy tegye lehetővé a szükségellátást. Ha a kormányhivatal ehhez hozzájárul, a katasztrófavédelem fogja ideiglenesen ellátni a hulladékszállítási feladatokat – olvasható a közleményben.