Közleményben szólította fel munkavállalóit a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., hogy haladéktalanul vegyék fel a munkát. Mint ismert: a cég keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben úgynevezett vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. 

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A BKM szerint a munkavállalók az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az és a növekedés felemésztette.

Sztrájkolnak a fővárosi kukások, teljesen leállhat a szemétszállítás

A szemétszállítók az alacsony fizetésük és a nyakukra küldött ellenőrök miatt készülnek sztrájkolni.

A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021. júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15 százalékos, átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel

– olvasható a közleményben. Hozzátették: a BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. 

Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

A BKM közleményében arról is írtak, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalóknak, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3–5 Mrd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.