Az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójában dolgozókat képviselő reprezentatív szakszervezet, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) határozottan elutasítja, hogy „vadsztrájkba” kezdtek volna a hulladékgazdálkodásban dolgozók Budapesten, és a dolgozók továbbra is készen állnak a tárgyalásokra a munkáltató BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-vel – derül ki a VG-hez eljuttatott közleményből.

20221004 FKF kukások tüntetéseFotó: Mirkó István  Magyar Nemzet 20221004 FKF kukások tüntetése
Fotó: Mirkó István  Magyar Nemzet
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Közölték: az FKF kommunikációjával ellentétben a társaság munkavállalói nem kezdtek „vadsztrájkba” kedden az Ecseri úti telephely két üzemében. Ezzel szemben a munkát és a menetleveleket kedden reggel minden dolgozó felvette. Egyes célgépeket, például hulladékszállító autókat azonban – a sok helyütt visszatérően jelentkező – műszaki hiányosságok miatt, az előírásoknak megfelelően leadtak javításra. A műszaki területen tapasztalható munkaerő- és alkatrészhiány miatt lassan halad a javítás, így nem tudtak kivonulni elszállítani a szemetet. 

„Kollégáink azonban végig a műhelynél várták, hogy megjavítsák a járműveket, és munkába indulhassanak velük” – írta a szakszervezet.

Király András, a HVDSZ 2000 elnöke kiemelte: a koronavírus alatt országszerte végig teljesítettek és végezték munkájukat a hulladékgazdálkodásban dolgozók, ennek honorálása azonban a fővárosban is elmaradt, nem becsülik meg kellőképpen az ágazatban dolgozókat. Helyzetüket az azóta történt és a még előttük álló átalakítások tovább súlyosbítják, a munkáltató nagyon alacsony szinten árazta be munkájuk értékét. A korábbi, 2022-re vonatkozó bérmegállapodásban rögzített 15 százalékos bérfejlesztés a kereseteken nem látszódik. Ráadásul a munkáltató mindeddig nem tette lehetővé, hogy a szakszervezetek ellenőrizzék, valójában mennyivel nőtt a dolgozók keresete a bérmegállapodás alapján – érvelt az elnök.

A dolgozói delegáció a hulladékrakodóknak – az eddigi, béren kívüli juttatások kivétel nélküli megtartása mellett – 350 ezer forint nettó alapbért, sofőrök részére pedig 400 ezer forint nettó alapbért követel.

A hulladékszállító munkatársak többsége jelenleg nettó 240 és 280 ezer forintot keres, az egyéb fizikai munkakörökben (például raktárban) dolgozók bére pedig ennél is kevesebb, egyre több dolgozó megélhetése lehetetlenül el. 

„A szakszervezet továbbra is kész a koordináló és kapcsolattartó szerepre a felek közötti tárgyalásokon, és a helyzet közös megoldásában érdekelt” – írja a közlemény.

Az MTI délután közölte: Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíztagú küldöttséggel megkezdődtek a tárgyalások, ám ha szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása ügyében.