A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait. 91 százalékuknál volt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között – állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében, amelynek az eredményéről hétfőn közleményt adott ki. A kutatásba 127 HR- és cégvezetőt vontak be.

Two,Miniature,Men,Walking,On,Two,Piles,Of,Coins.
Fotó: Shutterstock

A felmérésből kiderült, hogy 

az 500 dolgozónál többet foglalkoztató cégek 44 százaléka minden alkalmazottjánál végrehajtott az idén valamilyen mértékű kompenzációt, 

a 100 és 500 közötti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozásoknál ez az arány a 90 százalékot is elérte.

A válaszadók 67 százaléka 5 és 10 százalék közötti emelést nyújtott a dolgozóinak, a 11-15 százalékos fizetésnövelést alkalmazók aránya 11,3 százalék volt, a több mint 15 százalékos emelést nyújtó munkáltatóké pedig elérte a 13,9 százalékot.

A megkérdezettek 72,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ad valamilyen béren kívüli juttatást a dolgozóinak. 54 százalékuk mindenkinek, 18 százalékuk pedig a többségnek.

A felmérés szerint a vállalatok 93 százaléka úgy érzi, hogy még ebben az évben szükség lenne további bérfejlesztésre. 

A többség viszont attól tart, hogy erre már nem lesz lehetősége, és csupán 27 százalékuk tud – vagy tervez – ilyen lépést tenni.  

Egyre jobban fizet a diákmunka

Tizenöt-húsz százalékkal lehetett többet keresni az idén nyáron a tavalyi főszezonhoz képest.

A közleményben Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a vállalatoknak érdemes megfontolniuk a juttatások emelését, illetve bevezetését, hiszen mostanra szinte minden ágazat szakemberhiánnyal küzd, így 

a már meglévő munkatársak megtartása, illetve az újak bevonzása kulcsfontosságúvá vált.

Az Edenred a világ egyik vezető digitális platformja, amely szolgáltatásokat és fizetési megoldásokat kínál egyebek között dolgozói juttatásokhoz, szociális támogatásokhoz, vásárlásösztönzéshez. A szolgáltatásai egyedi hálózatot alkotnak több mint 50 millió munkavállaló, 850 ezer munkáltató és kétmillió kereskedelmi partner számára a világ 45 országában. Magyarországon több ezer munkáltató és több százezer munkavállaló használja a cég termékeit és megoldásait.

Hiába van munkaerőhiány, a karrierváltás ötven felett továbbra sem jellemző Magyarországon

A munkaerőhiány következtében ma már Magyarországon is egyre többen helyezkednek el az ötven fölötti korosztály tagjai, azonban a sztereotípiák még élnek, munkahelyet váltani a nyugdíj előtt továbbra sem egyszerű.