Soha nem látott mértékben nyílt szét az árolló a budapesti albérletipacon szeptemberben, amikor 26 százalékkal tért el a keresleti és kínálati bérleti díjak átlagos összege már – derül ki a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből. 

A bérbeadók átlagosan 4,5 százalékkal emelték a bérleti díjakat augusztushoz képest, vagyis átlagosan 201 ezer forintért kínálták lakásukat a múlt hónapban, addig a bérlők nem tudták tartani ezt a tempót, mert egyre jobban megérzik az emelkedő rezsiköltségeket és élelmiszerárakat, így csupán 1,7 százalékkal többért, átlagosan 160 ezer forintért kerestek kiadó ingatlant. 

Ilyen helyzetben a bérbeadóknak egyre nehezebb megtalálniuk a megfelelő bérlőt, a bérbeadók aktivitása ezért a nehéz időszaknak megfelelően ismét növekszik: miközben árat emelnek, igazítva elvárásukat a két számjegyű inflációhoz és az állampapírhozamokhoz. Szeptemberben az esetek közel negyedében már ők voltak a kezdeményezők, és próbáltak aktívan bérlőt találni. 

2020.05.13. Budapest koronavírus illusztráció Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet 20200513 Budapest koronavírus illusztráció: kiadó lakás, erkélyes  ingatlanFotó: Katona Vanda KV Magyar Nemzet
Fotó: Katona Vanda / Magyar Nemzet

A bérbeadóknak a piac mélypontja 2021 tavaszán volt: a koronavírus-járvány harmadik hullámában tudtak a legnehezebben bérlőt találni. Tavaly márciusban így a kapcsolatfelvételek többségét ők kezdeményezték, ekkor azonban trendforduló történt, és megkezdődött a bérleti díjak emelkedése. A keresletivé vált piacon egyre több lakáskereső közül lehetett válogatni, ezért idén januártól folyamatosan csökkent a bérbeadók aktivitása. 

Az újabb piaci fordulat augusztusban mutatkozott, amikor több mint egy év után a keresleti piac elkezdett gyengülni.

Ekkor a bérlők is szembesültek azzal, hogy a jövedelmük egyre nagyobb hányadát emészti fel az A megemelt bérleti díjakra már kevesebb a jelentkező, ezért a bérbeadók kénytelenek újra aktívabban kezdeményezni  – hangsúlyozza a Rentingo.com.

Bérleti díjak Budapesten