Nem lép hatályba az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes általános forgalmi mérték alkalmazásáról szóló kormányrendelet - ez olvasható a friss, október 28-án késő este megjelent Magyar Közlönyben.

FRISSÍTÉS: jogharmonizációs oka volt a rendelet hatályon kívül helyezésének, a kérdést az adótörvény rendezi, a kedvezményes áfa megmarad. 

Az erről szóló cikk itt olvasható.

Fotó:  Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A fejlemény pontos értékelése nem egyszerű, tekintve hogy az teljesen váratlanul, kvázi előzmény nélkül állt elő. Ráadásul a szabályozás értelmezése is bizonytalan, mivel a vonatkozó rész külső szemlélőnek nem világos okokból az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzeti rendelkezésben kapott helyet.

Amennyiben nem félreértésről, vagy valamiféle jogtechnikai szükségességről van szó, akkor viszont az történt, hogy 

mégse folytatódik jövőre az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa és ez év végével kivezetik a könnyítést az ingatlanpiacról.

Ennek megerősítésére, vagy éppen cáfolatára az éjjeli órákban a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz fordultunk. Amint érkezik válasz, természetesen közzétesszük.

Az 5 százalékos kedvezményes lakásáfát még 2021 januárjában hozták vissza (2019-et követően) és 2022. december 31-ig van érvényben. A 27 százalékról lefaragott kulcs az otthonteremtési program részeként jelent meg. A gyakorlatban úgy működik, hogy a 2021. január 1. után kiállított újépítésű ház-, vagy lakásvásárlásra vonatkozó számla 5 százalékos kulccsal adózik. De csak akkor, ha a hasznos összes alapterületet többlakásos lakóingatlan esetében nem haladja meg a 150, míg egylakásos családi háznál a 300 négyzetmétert.

A nyár közepén viszont megjelent a szóban forgó 267/2022. (VII. 29.) kormányrendelet, amely azt tartalmazza, hogy 

2023. január 1. és 2024. december 31. között az ilyen ingatlanokra továbbra is 5 százalékos áfakulcs vonatkozik.

A friss Magyar Közlöny tehát mintha erről mondaná ki, hogy ez mégsem fog hatályba lépni.

Luxus és talán nem is a célt szolgálja

Ha valóban így van, adja magát a kérdés, hogy miért íródott felül - ráadásul rövid időn belül - erről a kormányzati álláspont. Az egyik logikus magyarázat lehet a nagy erővel zajló állami tartalékképzés. A múlt szombati kormányinfón hangzott el Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől, hogy miközben az ország energiaszámlája tavaly 7 milliárd euró volt, az idén ez 17 milliárd euróra szökött. 

Az átszámítva több mint 4000 milliárd forint előteremtése súlyos teher.

A 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háború nyomán kialakult hátrányos gazdasági következmények szükségessé teszik számos kormányzati intézkedés újraértékelését az államháztartás védelme érdekében. 

Az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa évente nagyjából 200 milliárd forintjába kerül a büdzsének.

Vagyis kézenfekvő, hogy az 5 százalékos kulcs a spórolás áldozatául esett. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hozott szóba ugyancsak a legutóbbi kormányinfón. A családtámogatási program kapcsán úgy fogalmazott, hogy ehhez a jövő évi büdzsében ugyanazokat a forrásokat rendelik, mint az idén, viszont azt is meg kell vizsgálni, hogy 

melyik intézkedés mennyivel járul hozzá a gyerekvállaláshoz, és milyen gazdasági haszna van.

Könnyen lehet, hogy ezen a teszten elvérzett az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa.

Csak semmi pánik, nem megy egyről a kettőre

Ha jövőre meg is szakad az intézkedés, az nem jelenti azt, hogy ripsz-ropsz lenullázódik a teljes program. Egyrészt 2022. december 31-ig továbbra is él a lehetőség, másrészt pedig ha az építési engedély megszületik az addig hátralévő két hónapban, akkor 

egészen 2026 végéig lehet alkalmazni a kedvezményes áfakulcsot. 

Tehát nem feltétlenül kell az év végéig az épületet megtervezni, engedélyeztetni, megépíteni és átadni, hanem elegendő csupán megtervezni és engedélyeztetni. Amennyiben az építési engedély most december 31-ig véglegessé válik, akkor a lakások értékesítése (generálkivitelezése) a következő négy évre is 5 százalékos adókulcsú. A családi házra ugyanez igaz, ha az építésének megkezdését az év végéig bejelentik.