A sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíztagú küldöttséggel megkezdődtek a tárgyalások, ám ha szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása ügyében – mondta kedd délután Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának dolgozói kedd reggel előzetes bejelentés nélkül szüntették be a munkát.

FKF: „a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását”

Közleményt adott ki a közterület-fenntartó a kedd reggeli spontán sztrájk miatt.

A több száz dolgozó az egyik telephelyen azután nem vette fel a munkát, hogy a dolgozók szembesültek a megemelkedett rezsivel. Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján tartózkodott attól, hogy politikailag minősítse a munkabeszüntetést. Hozzátette, hogy megértik azt a társadalmi csalódást, amely kialakult a budapesti munkavállalók körében, 

hiszen az elszálló megélhetési költségek, rezsiszámlák negligálták, lenullázták a januártól érvényes 15 százalékos béremelést.

A politikus közölte, hogy a tárgyalások délben kezdődtek meg a dolgozók küldöttségével. Kiemelte, hogy ha az egyeztetések szerda estig nem vezetnek eredményre, a katasztrófavédelemhez fordulnak a hulladékszállítás biztosítása miatt.

Kiss Ambrus jelezte, hogy a tárgyalásokról hiányzik az állami NHKV Zrt., amely – mint állította – évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt. A főpolgármester-helyettes egyúttal meginvitálta a tárgyalásokra az NHKV képviselőit is, mondván, amennyiben az állami társaság ezt a pénzt biztosítja, már másképpen állnak a tárgyalások.

Tájékoztatása szerint a pontos sztrájkolói létszám nem ismert, de az ecseri úti telephelyet 150 hulladékgyűjtő autó nem hagyta el. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy a következdő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.