Szeptember végén 955 ezer mulasztást tartottak nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági alrendszerében, közel százezerrel – 9,4 százalékkal – kevesebbet, mint a múlt év decemberében – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. honlapján közzétett adatokból.

Businessman,Choosing,Mini,Wood,House,Model.,Planning,To,Buy,Property.
Fotó: Shutterstock

Ez egyben azt is jelenti, hogy a nemfizetés miatt a KHR-ben nyilvántartott lakossági tartozások száma nem egészen öt év alatt csaknem megfeleződött, hiszen 2018 végén még meghaladta az 1,86 milliót az érintett kölcsönszerződések száma.

Ami a lakossági szerződések megoszlását illeti, a BISZ adatai szerint a még fennálló mulasztások száma az idei év első három negyedében kereken százezerrel, 697 ezerre csökkent, ami sokéves mélypontot jelent.

A megszűnt mulasztások száma viszont nem változott érdemben a szeptember végéig tartó időszakban, és 258 ezer környékén mozgott az első őszi hónap végén.

 

A teljes lakossági rendszerben eközben 9,24 millió hitelszerződést tartottak nyilván, amely 52 ezerrel – 0,6 százalékkal – volt kevesebb a 2021. decemberinél. A KHR-ban lévő lakossági szerződések száma egyébként lassan, de szinte folyamatosan csökkent az elmúlt években, 2017. végén például még több mint 9,65 millió hitelt tartott nyilván a társaság. A nyilvántartott természetes személyek száma viszont nőtt valamelyest: 5,107 milliót tett ki, amely 29 ezerrel több a múlt év véginél.

A vállalkozói alrendszerben már jóval visszafogottabb mozgásokról adnak számot a BISZ statisztikái: itt összesen 144 ezer késedelmet tartottak nyilván szeptember végén, nagyjából ugyanannyit, mint kilenc hónappal korábban. 

Ebből 17 ezer volt a még fennálló, és 127 ezer a már megszűnt késedelem, amelyek szintén nem mutattak érdemi elmozdulást 2021. végéhez képest. Fennálló hitelszerződéssel rendelkező gazdasági társaságokból 144 ezernek az adatai szerepeltek a BISZ rendszerében szeptemberben, kétezerrel kevesebben, mint december végén. Az összes nyilvántartott céges hitelszerződés száma viszont emelkedett némileg az idei első három negyedévben: 1,088 milliót ért el, szemben a decemberi 1,072 millióval.