Az MNB utolsónak szánt kamatemelése – immár 13 százalékos az alapkamat – óta a nagy kereskedelmi bankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok – derül ki a Bank360.hu által készített piaci körképből.

Interest rate hike due to inflation percentage rising up, FED, federal reserve or central bank monetary policy, economics or loan concept, businessman archery percentage arrow high up into the sky. Interest rate hike due to inflation percentage rising up, FED, federal reserve or central bank monetary policy, economics or loan concept, businessman archery percentage arrow high up into the sky. kamat, alapkamat, jegybank,
Fotó: Shutterstock

Szeptember végén ismét kamatot emelt a jegybank, Matolcsy György ígérete szerint egyelőre utoljára. Így az alapkamat már 13 százalékon tetőzött. A forint euróárfolyama azóta sorra dönti a negatív rekordokat, és a bankok sem tétlenkednek a válasszal.

A legnagyobb hazai pénzintézetek többsége szeptember végén vagy október elején újfent módosított a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek feltételein is.

A többség kamatot emelt, de előfordul olyan is, hogy az elvárt jövedelem összegét emelte meg. Ez utóbbi is egyre gyakoribb, a bankoknak az év elején megemelt nettója már egyre ritkábban elegendő. 

A futószalagon emelkedő hitelkamatok miatt mostanra egyre általánosabbá váltak a 10 százalék feletti teljes hiteldíj mutatóval (THM) kínált lakáshitelek. Különböző kedvezményekkel, vállalásokkal, magasabb jövedelemmel ez ugyan lejjebb tornázható, de még akkor is 8 százalék felett lesz a jelzáloghitel éves költsége.   

Rossz hír, hogy a személyi hitelek kamatai is felpörögtek.

A már eddig is ritkaságszámba menő 10 százalék alatti ajánlatok teljesen eltűntek, és egyre inkább a 15 százalék körüli THM-ek váltak jellemzővé. Ezeket már magasabb jövedelemmel, fizetésutalást vállalva se nagyon lehet 13 százalék alá mérsékelni.

A Bank360.hu prognózisa alapján, bár az alapkamat emelése után a bankok többsége megdrágította a hiteleit, de a hónap hátralévő részében még lehet számítani további lépésekre a kereskedelmi bankok részéről. 

Így módosítottak a legnagyobb hazai bankok

Az Erste Bank szeptember végén újfent módosította a jelzáloghitelek feltételeit, bár szeptember közepén már közzétettek egy módosítást. Jelenleg a piaci, 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek, illetve a lakáshitel-kiváltó kölcsönök kamata 0,80 százalékponttal emelkedett, a 10 éves kamatperiódusúaké pedig 0,60 százalékponttal.

Szintén szeptember végén módosított a jelzáloghitelek feltételein az UniCredit Bank. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,55 százalékponttal lett magasabb, a 10 éves kamatperiódusúaké pedig 0,31 százalékponttal emelkedett. A hosszabb, 20 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata kisebb mértékben, 0,20 százalékponttal emelkedett.

Általános, minden terméket érintő kamatemelést hajtott végre a Raiffeisen Bank. A 0,30 százalékpontos emelés érintette valamennyi kamatperiódust és hitelcélt, vagyis a lakáscélú, a hitelkiváltásra felvehető és a szabad felhasználású hiteleket is. Eszerint októbertől a lakásvásárlás, lakáshitel-kiváltás és fogyasztóbarát lakáshitel esetén 9,39–10,09 százalék között, szabad felhasználás és egyéb hitelkiváltás esetén pedig 11,39–12,09 százalék között alakulnak majd a kamatok.

A CIB Bank jelzáloghitelei általánosan 0,50 százalékponttal drágultak. A szabad felhasználású hiteleknél ez érintette az 5, 10 éves kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix hiteleket, a fogyasztóbarát lakáshiteleknél pedig az 5 és 10 éves lakáshiteleket. A szabad felhasználású kölcsönöknél az ügyleti kamat 10,81-11,72 százalék között érhető el. A minősített fogyasztóbarát hiteleknél pedig 9,48 és 10,22 százalék az ügyleti kamat az október elején közzétett módosítás szerint.

Az OTP Banknál a 10 éves kamatperiódusú és a fix kamatozású jelzáloghitelek kamata változott, azon belül a lakásvásárlásra vagy építkezésre felvehető, illetve a szabad felhasználású hiteleket érintette a módosítás. A 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata 1 százalékponttal emelkedett, a fix kamatozásúaké pedig 0,30 százalékponttal nőtt.

A Gránit Bank is a jelzáloghitelek feltételeinek módosításától döntött. Az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata 1,88 százalékponttal emelkedett, így az ügyleti kamat 10,97, illetve 11,97 százalékra nőtt. A 10 éves kamatperiódusú kölcsönök esetén 0,50 százalékponttal lett magasabb a kamat, ami így 9,09, illetve 10,09 százalékra módosult.

Hegedüs Éva: sokkal biztonságosabban működik a bankrendszer, mint korábban bármikor

A gazdaság természete már csak olyan, hogy felívelő időszakok és válságok követik egymást. Most csak abban lehet bízni, hogy a korábban megtanult tapasztalatokat ebben a válságban fel tudjuk használni – mondta a Világgazdaságnak Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. A Magyar Közgazdasági Társaság főtitkárával az idei Közgazdász-vándorgyűlésen beszélgettünk a gazdasági kilátásokról, extraprofitadóról, bankrendszerről és arról, hogy miért nem emelkednek a betéti kamatok.

A személyi kölcsönök feltételei is sok helyen módosultak

A K&H Bank a személyi kölcsönök esetében standard kamatemelést hajtott végre, ami egy százalékpontot jelent. Így az ügyleti kamata 17,40, illetve 18,40 százalékra módosult, attól függően, hogy milyen kedvezményekkel tudjuk igénybe venni a kölcsönt. A kiemelt személyi kölcsönnél az emelés mértéke nagyobb, 1,70 százalékpont volt, így az ügyleti kamat 14,90 és 16,90 százalék. 

A Raiffeisen Bank a személyi kölcsönök jövedelmi elvárásain szigorított. Ennek értelmében októbertől az igényléshez szükséges minimum nettó jövedelem összege 150 ezer forintról 180 ezer forintra emelkedett, a jövedelmi sávok pedig havi nettó 250 ezer forint helyett 300 ezer, 400 ezer forint helyett 450 ezer forintra módosultak. 

A CIB Banknál az alacsonyabb jövedelmi sávoknál 0,44 százalékpontos emelés történt, a legmagasabb, legalább 450 ezer forint jövedelemhez és 7 millió forint feletti hitelösszeghez kötött kölcsön kamata pedig 0,94 százalékponttal emelkedett. A kölcsön így 11,89 és 16,39 százalék közötti ügyleti kamattal vehető igénybe. 

Az Erste Banknál felvehető személyi kölcsönök kamata jövedelmi sávonként emelkedett. 200-300 ezer forint közötti jövedelem esetén 0,50 és 1 százalékpont közötti emelés, annak függvényében, hogy mekkora a felvett hitelösszeg. A 300-400 ezer forint közötti, illetve 400 ezer forint feletti jövedelem esetén 1 és 1,40 százalékpont közötti az emelés mértéke. A pénzintézetnél így az ügyleti kamat 13,99 és 17,19 százalék között alakul.