Október 8-tól a fővárosban 35 alacsony forgalmú postát zártak be. Ezen túlmenően országosan 366 postahelyen november 12-től ideiglenesen szünetel a szolgáltatás – jelentette be egy háttérbeszélgetésen Simon Csilla, a Magyar Posta vezérigazgatója.

A cégnek 2596 postája van 2044 településen, továbbá 1154 helyen látja el mobilposta útján a postai szolgáltatásokat, ebből 949 településen háznál felvételt végző a mobilposta. 

Hangsúlyozta, hogy a jogszabályi előírásokhoz képest a cég sokkal több szolgáltatóhelyet tart fenn, azaz túlteljesít.

  •  A jelenleg 2596 posta helyett a jogszabályi kötelezettség 1600 szolgáltató helyet ír elő
  • A 366 postahely szüneteltetését követően is több mint 2200 posta lesz, ami még mindig a jogszabályi kötelezettség feletti.

Magyarországon lakosságszámra vetítve az európai átlag feletti a postahelyek száma. Míg Európában 10 ezer főre 2,91 postahely jutott, idehaza 3,46.

Szeged,,Hungary,-,July,4,,2018:,Hungarian,Post,(also,Known
Fotó: Shutterstock

Hangsúlyozta, az intézkedések az ügyfelek 87 százalékánál semmilyen változtatást nem jelent. Ezeken a helyeken 740 munkavállaló dolgozik, őket átirányítják a környező postákra. Ez a lépés nem jár elbocsátással – tette hozzá, ugyanakkor több száz millió forint költségmegtakarítást várnak tőle.

Húszmilliárd forint pluszköltséget jelent a Magyar Postának az

Csoportos létszámleépítésbe kezd a cég

A fenti intézkedésektől függetlenül a Magyar Posta a fővárosban, illetve Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékot jelentett be, amelyet kizárólag az irányítási és szolgáltatási területen hajt végre, tehát a végrehajtásban dolgozó munkavállalókat nem érinti.

  • A leépítés Budapesten több mint 150, 
  • a többi megyében 30-30 főt érint. 

Az elbocsátások január elején várhatók.