Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Gas,Station,Worker,In,Uniform,Taking,Filling,Gun,,Refueling,Car
A kép csak illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Kuperczkó Adrienn, a szervezet dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a kutas, aki ellen adatvagyonán alapuló kockázatelemzés eredményeként kezdtek el nyomozni, megszüntette a dízelkút és a pénztárgép közötti kommunikációt, és feketén szolgálta ki üzemanyaggal egyes vevőit.

Az egyéni vállalkozó

a trükkel mintegy 6700 liter gázolajat adott el, és összesen egymillió forint áfát, valamint 570 ezer forint jövedéki adót nem fizetett be a költségvetésbe.

A kutast tetten érték, elfogásakor éppen több száz liternyi üzemanyagot próbált értékesíteni egy fuvarozónak. A nyomozók ekkor állapították meg, hogy a gyanúsított a gázolaj-kiszolgáló kútfejet kiiktatta, így sem a mérőóra, sem az azzal összekötött online pénztárgép nem mutatta az eladott üzemanyag mennyiségét.

A rajtaütés után a NAV az adózatlan gázolajat, az elkövetéshez használt gépjárművet és készpénzt is lefoglalt, 

a gyanúsítottat pedig üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgatták ki – közölte a sajtóreferens.

Tévedés, hogy benzinárstop nélkül azonnal megszűnik az üzemanyaghiány

Az ásványolaj-szövetség szerint, ahogy beköszönt az október, teljes egészében ki kell vezetni a hatósági árat az üzemanyagpiacról. Leszögezték, hogy a fokozatosság nem járható út, mert nem kezeli a strukturális problémákat. Szerintük nem lehet az ellátást egyedül az olcsó orosz olajra építeni, mert a Mol nem képes egymaga kiszolgálni a piacot. Viszont hiába döntene az árstop megszüntetéséről a kormány, az import visszaépítése hosszú hónapokig eltart.

A benzinkutakon továbbra is a hatósági árnál jóval magasabb piaci árakkal találkozhatnak az ügyfelek. Szerdától ismét jelentősen drágultak az üzemanyagok, erről ebben a cikkünkben korábban írtunk. A benzin 25 forinttal kerül többe, a gázolaj ára pedig 18 forinttal emelkedik azoknak, akik nem hatósági áron tankolnak. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin literenként 671,9 forintba, a gázolaj pedig 757,9 forintba kerül majd átlagosan.