Hosszú egyeztetéseket követően megszületett a megállapodás a pesti alsó rakpart sorsáról. Ennek értelmében először csak a korszerűsítések azon elemeit valósítja meg a Fővárosi Önkormányzat, amelyek nem befolyásolják az útszakasz közúti közlekedési hálózatban betöltött jelenlegi szerepét. Ezt követően az egyes fejlesztéseket a civilekkel, valamint az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel egyeztetve forgalomkorlátozással járó tesztidőszakok során monitorozzák majd – áll a pesti alsó rakpart fejlesztéséről szóló, október 27-én a főváros, valamint civil, érdekvédelmi és szakmai szervezetek által is aláírt nyilatkozatban.

Budapest, 2022. április 11.Járművek a pesti alsó rakparton, az Országház előtt 2022. április 11-én. Ezen a napon megnyílt a gépjárműforgalom előtt a Margit híd és az Eötvös tér közötti teljes útszakasz, valamint a Jane Haining rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között, miután kicserélték a város egyik elöregedett ivóvíz-főnyomócsövét a pesti Duna-part érintett szakaszain.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A dokumentumot aláíró civil, érdekvédelmi és szakmai szervezetek mindegyike támogatja a pesti alsó rakpart fejlesztését,

folyamatos társadalmi egyeztetés mellett, a közlekedési hálózat egészének működésére való tekintettel.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei szerint a budapesti alsó rakpart azonnali, végleges lezárása tovább rontotta volna a főváros gépjárművel való átjárhatóságát, ezért csatlakozott a Magyar Autóklub széles körű egyeztetést sürgető kezdeményezéséhez, bevonva a NiT Hungary Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületét, valamint az Országos Taxis Szövetséget.

A Magyar Autóklub továbbra is azon munkálkodik, hogy az alsó rakpart fejlesztése az autósok igényeinek és elvárásainak megfelelően folytatódhasson.

Valamennyi partner támogatja továbbá, hogy

az egyeztetéseket követően forgalomkorlátozással járó tesztidőszakok legyenek,

a hétvégi rakpartnyitások mellett akár a nyári tanítási szünetben vagy hétköznap esténként, a délutáni csúcsforgalom lefutása után. Mindemellett Budapest – a szervezetekkel közösen kidolgozandó normák alapján – úgynevezett monitoringrendszert állít fel a további próbaidőszakok eredményeinek értékelésére. A Fővárosi Önkormányzat ígéretet tett arra, hogy a pesti alsó rakpart felújításának második üteme csak akkor valósul meg, ha a forgalmi tapasztalatok és az egyéb tényezők bizonyítják a közlekedési hálózat működőképességét ebben a formában.

Újra végig lehet sétálni a Lánchídon, elkészült az útpálya

Rekordidő alatt elkészült a Lánchíd új acél útpályája, amely a régi, elöregedett vasbeton pályaszerkezetet váltotta fel.