A nyitvatartási idő részleges korlátozásával és egyes szolgáltatások szüneteltetésével is készülnek költségeik lefaragására a fürdők, amelyek üzemelése a helyi turisztikai ágazat minden egyes szereplőjének létkérdés. 

Gellert Baths in Budapest, Gellert Thermal Baths and Swimming Pool (also known as the Gellert Baths or in Hungarian as the Gellert gyogyfurd_) is a bath complex in Budapest in Hungary, built between 1912 and 1918. (Photo by: VW Pics/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Mindenki szeretne év végéig nyitva maradni, a legtöbb fürdő decemberben erős forgalmat szokott elkönyvelni, a karácsony és különösen a szilveszteri időszak fontos mindenkinek, ráadásul az idén a január 9-ig meghosszabbított téli szünettől pluszforgalmat remélnek 

– jelezte a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. 

A hosszú téli szünet felér a fürdők számára egy karácsonyi ajándékkal, de addig még el is kell jutni, az egységeket működtetni kell, bezárásra senki sem készül a mérvadó piaci szereplők közül. Helyette – mint a főtitkár elmondta – a szolgáltatások szűkítése az egyik menekülő útvonal. A meleg vizes medencéből így lesz helyenként hideg vizes merülő medence, máshol pedig rövidebb lesz a nyitvatartás. 

Miskolctapolca példája jelzi, hogy a helyi turizmus padlófékez, ha bezár a fürdő, mert azzal megszűnik a legnagyobb vonzerő. A Barlangfürdő újranyitását a helyi vállalkozások közös erőfeszítéssel, közös anyagi áldozatvállalással igyekeznek biztosítani, egyelőre nem tudni, milyen sikerrel. 

A fürdőágazat legfontosabb kérése az áfacsökkentés, ami ismét előtérbe került, miként a lakossági ársapkához hasonló állami mentőöv is felmerült. Balogh Zoltán reménykedve tekint a héten elhangzott miniszteri biztosi ígéret nyomán a közeljövőbe, hiszen az energetikai operatív törzs elé kerülhet hamarosan a fürdők rezsijének kérdése. 

A és a belépőjegy jelenlegi 27 százalékos áfájának csökkentése esélyt adna a fürdők túlélésére. Működésük nemcsak turisztikai, hanem a kezelések miatt egészségügyi jelentőségű, sőt, az iskolai úszásoktatások révén még annál is komplexebb kérdés – hangsúlyozta a fürdőszövetségi főtitkár.

Bogacs Thermal Pools in Hungary, People enjoying thermal pools bath are seen in Bogacs, hungary on 30 March 2019 The thermal water of Bogacs effectively promotes healing of rheumatic, articular, musculoskeletal diseases, gynecological,prostate,-gallbladder, liver diseases and gastritis problems. The exhalation of hydrogen carbonate is useful for all types of bronchitis.It is also beneficial for several types of skin diseases (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Michal Fludra / AFP

Az előremenekülés jegyében a hét végén Zalakaroson tartanak szaunaversenyt, hasonló tematikus rendezvényekre országszerte szükség és igény van. 

Ugyanis nem csak a fürdők nyitvatartása a fontos, a kereslet ösztönzése, a belépőjegyes bevételek növelése nélkül a költségcsökkentést szolgáló lépések sem érnek célba, hiszen pusztán a kiadások lefaragásával még nem lehet túlélni a válságos időszakot.