Előrehozott vásárlások pörgetik most a falazóelemek piacát, a gyártók egyelőre teljes kapacitással dolgoznak, a kereskedők ugyanis azon igyekeznek, hogy a jelenlegi árakon kapható termékekkel töltsék fel raktáraikat.

A gáz világpiaci ára ugyan mérséklődött, de a mostanában lejáró éves gázvásárlási szerződések után újat kötni még mindig jócskán a tavalyi árszint felett tudnak a gyártók, emiatt az áremelkedés a keresletcsökkenés mellett sem tud megállni, további két számjegyű emelkedés várható az előállítási költségek árában

– érzékeltette a várható piaci anomália hátterét az Újház beszerzési vezetője, Révi Péter a VG-nek. Hozzátette: korábban egész évben téglahiány volt, ami mostanra teljesen megszűnt, mivel fokozatosan csökken a kereslet, és az gazdasági környezet változása nyomán nagyberuházásokat halasztottak el.

20211025 Sándorfalva Építkezés illusztrációnak ingatlanárak, Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország 20211025 Sándorfalva 

Építkezés illusztrációnak ingatlanárak, 

Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

A falazóelemek iránti csökkenő kereslet az újlakás-építések volumenének szűkülését tükrözi. Az állami támogatási határidő előtt finiselő lakossági felújítási piac ennek a termékkörnek nem tud támaszt adni.

Mindeközben új tendencia kezd kibontakozni, a lakásépítési kedvet visszafogó kamatemelések nyomán

– jelezte Rázsóné Szórády Csilla, az Újház vezérigazgatója. Fokozatosan eltűnnek a korábban kis önerővel és nagy hitellel tipikusan 70-100 négyzetméteres lakóházat építő vásárlók vagy társasházi lakást építtetők az építőanyag-piacról. Helyükre azok léptek, akik korábban 100-200 négyzetméteres családi házat építettek nagyobb önrész mellett arányaiban kevesebb felvételével, most azonban csak kisebb, azonban magasabb műszaki tartalmú ingatlant tudnak biztonságosan finanszírozni a megemelkedett költségek és kamatok miatt. Ők most tipikusan úgy gondolkodnak – mondta az Újház beszerzési vezetője –, hogy 

később, amikor kedvezőbb lesz a hitelkörnyezet, majd hozzáépítéssel bővítik, fejlesztik az otthonukat.

A felső méret- és árkategóriába tartozó megrendelőket, a 200–300 négyzetméteres, jellemzően önerőből építkezőket nem érinti a válság. Szám szerint azonban ők vannak a legkevesebben, vagyis nem ők formálják a tömegpiaci keresleti trendeket.

A korábbi évektől eltérően, a jelenlegi kamatkörnyezetben már kevésbé vonzó befektetési lehetőség ingatlanba fektetni a pénzt, hiszen a bankokban két számjegyű kamatra talál a szabad tőke.  

Fotó: Kallus György

Az építőanyag-ellátás várhatóan nagymértékben javulni fog az idei évhez képest. Rázsóné Szórády Csilla szerint 

a következő időszakban derül majd ki, hogy a közelgő gazdasági válság ezúttal milyen tisztulást hoz a szektorban, ahol több mint kétezer építőanyag kereskedés próbál megélni. 

Konjunktúrában ez nem volt nehéz, de a következő időszak vízválasztó lehet.

Lendületet adhat az építőanyag-keresletnek az energetikai fókuszú felújítások új állami támogatásának megjelenése, amire nagyon sokan várnak startra készen a piaci szereplők tapasztalatai szerint.